open-navfaktor-logo
search
Imat će komesara i zamjenika
Skupština HNK usvojila izmjene zakona o unutrašnjim poslovima i policijskim službenicima
Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojila je po hitnom postupku Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima, čime će se, kako je rečeno, riješiti nagomilani problemi u resoru sigurnosti u ovom kantonu.
15.06.2022. u 14:42
get url
text

Tu se, prije svega, misli na imenovanje komesara, te na uvođenje funkcije zamjenika komesara.

Izmjenama zakona će se, kako je obrazloženo od predlagača, osigurati preduvjeti da se otkoče procesi i otklone poteškoće u radu MUP-a, kao i preduvjeti za činovanje i unapređivanje policijskih službenika, ali i prijem novih radnika u MUP, što je ključni preduvjet sigurnosti za građane.

Klubovi SDP-a i PMP-a zatražili su da se tačke koje se odnose na izmjene dva zakona uklone iz dnevnog reda, a s obzirom na to da ih niko nije podržao osim jednog zastupnika HRS-a, oni su napustili sjednicu. Smatraju da se ovim izmjenama još više vrše podjele u kantonu, kao i da se na ovaj način HNK vraća dvadeset godina unazad.

Ranije je dogovoreno da ministar unutrašnjih poslova i komesar policije ne mogu biti iz istog kontitutivnog naroda, međutim dogovor je prekršen imenovanjem ranijeg komesara Ilije Lasića u septembru 2014. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.