open-navfaktor-logo
search
Vanredna sjednica
Skupština HNK usvojila rebalans budžeta za 2018.
Ukupno povećanje u odnosu na planirani budžet je oko 21 milon maraka
29.10.2018. u 12:50
get url
text

Na vanrednoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, održanoj danas, većinom glasova usvojen je rebalans budžeta za 2018. godinu u iznosu od 232 miliona maraka. Ukupno povećanje u odnosu na planirani budžet je oko 21 milon maraka. Razlog donošenja ovog dokumenta jesu u osnovi dvije odluke Vlade HNK, odluka o kreditnom zaduženju i kupovini hotela "Ero" u Mostaru te odluka o preuzimanju dijela kreditnih obaveza Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK.

Prema riječima Adnana Faladžića, ministra finansija u Vladi HNK, prihodovna strana budžeta je povećana za iznos od 11 miliona maraka koliki je iznos kreditnog zaduženja radi kupovine hotela "Ero" u Mostaru za smještaj kantonalnih tijela vlasti te su milion maraka povećani transferi sa nivoa FBiH.

-Povećani su i prihodi po osnovu razgraničenih sredstva od namjenskih sredstava koja nisu utrošena u prošloj godini, u iznosu od osam miliona maraka - kazao je Faladžić, te dodao da se nada da će za narednu budžetski godinu imati pripremljen novi kolektivni ugovor sa sindikatom policije sa usaglašenim zahtjevima. 

Goran Opsenica

Većinom glasova zastupnika data je saglasnost za finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK. On je vezan za potpisane kolektivne ugovore sa zdravstvenim radnicima i osiguranje određenog dijela sredstava prema bolnicama kako bi se ti potpisani ugovori mogli ispoštovati do kraja ove kalendarske godine. Prema riječima Tomislava Martinovića, zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, u budžetu je za kreditiranje zdravstvenih ustanova preostao da se do kraja godine plati 842.000 maraka.

-To je onaj dio dogovor da će HNK na godišnjem nivou preuzeti 3 miliona maraka vezanih za kredite zdravstvenih ustanova, koje je do sada plaćao ZZO HNK. Ta sredstava se oslobađaju i koristit će se u potrebu finansiranja kolektivnog ugovora koji je postignut sa sindikatom liječnika HNK. S druge strane, mi imamo na nivou ZZO HNK povećanje od 500 hiljada maraka do kraja godine, dio paketa od milion maraka obveza koje je preuzeo i ZZO HNK, oslobađanje sredstva koji će se također koristiti za potrebe realiziranja tog kolektivnog ugovora - istaknuo je Martinović.

Dodaje kako se u dijelu finasijskog plana ZZO nalazi i povećanje sredstava za lijekove, ortopedska pomagala...

Zastupnici SDP-a su danas bili jedni protiv usvajanja obje tačke dnevnog reda. Aner Žuljević je prethodno izjavio da je sjednica trebala biti održana prije općih izbora.

-Ova vlast je u proteklom mandatu pokazala da najbolje uzima novac iz džepa građana. Faktički uzme 100 miliona, a nekih milion vrati građanima, a ostalo potroši na kupovinu auta, plaćanje telefona i ostalo što nema nikakve veze sa onim što bi trebali raditi i poboljšavati život građana- kazao je Žuljević.

Zanimljivo je bilo tokom sjednice kada je ministar zdravstva Goran Opsenica, u jednom trenutku za govornicu izašao u dresu fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine. To je bio, tvrdi, njegov odgovor onima koji su podržali Željka Komšića na nedavnim izborima, a "koji ovu zemlju svojataju".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.