open-navfaktor-logo
search
Vanredna sjednica
Skupština izglasala novu Vladu HNK koju čine HDZ, SDA i SDP, premijerka Marija Buhač
Hercegovačko-neretvanski kanton dobio je novu Vladu koju čine HDZ, SDA i SDP, odlučeno je većinom glasova na današnjoj vanrednoj sjednici Skupštine HNK održanoj u Mostaru.
09.11.2023. u 14:42
get url
text

VEZANI TEKST - SDA odlučila sa HDZ-om i SDP-om formirati novu Vladu HNK

Za imenovanje nove izvršne vlasti, nakon što je prethodna Vlada HNK duže od osam godina (pola od toga u tehničkom mandatu) upravljala kantonom, glasalo je 21 za, a protiv je bilo osam zastupnika.

Premijerka je Marija Buhač iz HDZ-a, a i iz ove stranke dolaze i sljedeći ministri: Milenko Bevanda (zdravstvo, rad i socijalna skrb), Mario Marić (MUP), Đuro Prkačin (pitanje boraca), Mario Jurica (poljoprivreda, vodoprivreda i šumarstvo) i Ivo Bevanda (promet i veza).

Prema koalicionom sporazumu, SDA ima tri ministra, Adnan Velagić (obrazovanje, nauka, kultura i sport), Adil Šuta (finansije) i Bekir Isaković (građenje i prostorno uređenje). Zanin Vejzović (privreda) i Emil Balavac (trgovina, turizam i okoliš) su kadrovi SDP-a.

Na čelu pravosuđa, uprave i lokalne samouprave bit će Goran Karanović, i to kao nestranački zajednički kandidat SDP-a i SDA.

Također, popunjeno je skupštinsko rukovodstvo i izabrani čelnici klubova naroda. Džafer Alić je predsjedavajući Skupštine, a zamjenici Vesna Saradžić i Tomislav Martinović. Zora Dujmović izabrana je za predsjednicu Kluba Srba, Slavko Bilić za predsjednika Kluba Hrvata, a Ismet Lulić za predsjednika Kluba Bošnjaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.