open-navfaktor-logo
search
Vanredna sjednica
Skupština izglasala: Rekonstruisana Vlada USK
Na vanrednoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona smijenjena je dosadašnja te imenovana nova Vlade Unsko-sanskog kantona.
05.12.2023. u 18:12
get url
text

VEZANI TEKST - Ipak zakazana vanredna sjednica Skupštine USK, na dnevnom redu smjena Vlade

Novu većinu u USK čine SDA, SDP, NiP i Pomak koji imaju ukupno 16 zastupnika u Skupštini.

U prvom tajnom glasanju smjenu Vlade podržalo je 18 zastupnika, pet ih je bilo protiv, dok su četiri bila suzdržana. Zatraženo je i pojedinačno izjašnjavanje u kojem je za smjenu Vlade bilo 19 zastupnika. Protiv je bilo devet, dok suzdržanih nije bilo.

Pojedinačnim izjašnjenjem, osim aktuelne većine, za smjenu Vlade glasali su i Hajrudin Halilović i Agan Bunić, koji su bili zastupnici NES-a te Jasmin Hušić iz Naše stranke koja je odlučila da neće biti dio većine.

Podršku novoj Vladi također je dalo 19 zastupnika u Skupštini USK. Protiv nije bilo, dok je devet zastupnika bilo suzdržano.

U novu Vladu USK kao premijer imenovan je Nijaz Hušić iz SDA. Iz ove stranke imenovani su i Zemina Kadirić kao ministrica zdravstva, Almir Tutić kao ministar za pitanja boraca, Mehmed Ćenanović kao ministar poljoprivrede i Dragan Polimanac kao ministar pravde.

Iz SDP-a trebaju imenovani su Danko Jakšić kao ministar finansija, Adnan Habibija kao ministar unutrašnjih poslova i Denis Osmankić kao ministar obrazovanja.

Iz  NiP-a kao ministar privrede imenovan je Armin Kardašević, dok je ministar prostornog uređenja Almir Imširović. Imširović je bio u Našoj stranci koja je pak odlučila da neće biti dio nove većine u kojoj je SDA.

Pomak je dobio pozociju predsjedavajućeg Skupštine USK na koju je imenovan Zikrija Duraković nakon što je Jasmin Musić (SDA) podnio ostavku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.