open-navfaktor-logo
search
Četiri nova ministra
Skupština KS danas bi trebala potvrditi novi saziv Vlade, "Trojka" posvađana
Skupština Kantona Sarajevo danas na sjednici bi trebala da donese odluku o potvrđivanju novog saziva Vlade Kantona Sarajevo. Vladajuća "Trojka" današnju sjednicu i imenovanje Vlade dočekuje posvađana, ali iz te koalicije ujedno tvrde da jučerašnja skupštinska dešavanja ne bi trebala utjecati na ishod glasanja o novoj izvršnoj vlasti u ovom kantonu.
15.11.2023. u 07:53
get url
text

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo prekinuta je jučer kada su zastupnici Naše stranke, uvrijeđeni zbog glasanja dijela zastupnika Naroda i pravde o izvještaju Javnog preduzeća ZOI '84, napustili zasjedanje. 

VEZANI TEKST - Ovo su biografije budućih ministara u Vladi KS

U Vladi KS predložena su četiri nova ministra: Enis Hasanović za ministra zdravstva, Bojan Bošnjak za ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Adna Mesihović za ministricu za nauku, visoko obrazovanje i mlade te Afan Kalamujić za ministra finansija KS.

Vladu KS činit će i dosadašnji ministri: Darja Softić Kadenić - Ministarstvo pravde i uprave, Adnan Šteta - Ministarstvo saobraćaja, Enda Pavić Pečenković - Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, Admir Katica - Ministarstvo unutrašnjih poslova, Zlatko Mijatović

- Ministarstvo privrede, Naida Hota-Muminović - Ministarstvo za odgoj i obrazovanje, Kenan Magoda - Ministarstvo kulture i sporta te Omer Osmanović - Ministarstvo za boračka pitanja.

VEZANI TEKST - "Trojka" posvađana uoči izbora Vlade KS, Naša stranka kivna zbog "neposlušnih" NiP-ovaca

Nihad Uk ostaje premijer Kantona Sarajevo.

Na dnevnom redu današnje sjednice Skupštine KS naći će se i izvještaji o radu i finansijskom poslovanju za 2022.godinu javnih ustanova iz oblasti zdravstva, rada i socijalne zaštite, ustanova kulture te izvještaji o radu kantonalnih javnih komunalnih preduzeća za proteklu godinu.

Skupština KS će se izjašnjavati i o radu Pravobranilaštva KS i Kantonalnog zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći kao i radu Nezavisnog odbora za isti period. 

 VEZANI TEKST - SBiH podnosi apelaciju Ustavnom sudu FBiH zbog smjene Vlade KS, Uk zvanično predao prijedlog za novu

Izvještaji o radu Odbora za žalbe javnost i Javnog preduzeća "Televizija Kantona Sarajevo" te Izvještaj o izvršavanju Budžeta KS za period od 1. januara do 31. decembra 2022. godine, takođe su tačke dnevnog reda današnje sjednice.

Izvještajni dio Skupštine završit će se prikazom rezultata rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, stepenom realizacije Gender akcionog plana KS za period od 2019. do 2022. godine te Izvještajem o realizaciji Plana povratka u i iz KS za period 1. januar - 31. decembar 2022. godine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.