open-navfaktor-logo
search
Zaključci
Skupština KS: Dva miliona KM za deponiju Smiljevići
Dnevna količina otpada u Kantonu Sarajevo iznosi oko 500 tona, a problem je veći jer se na toj deponiji odlaže različita vrsta otpada - medicinski, građevinski, otpadna vozila, tečni otpad koji je zabranjen
08.10.2019. u 18:42
get url
text
Deponija Smiljevići
Deponija Smiljevići

Na današnjoj hitnoj sjednici, zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su donijeli nekoliko zaključaka a tiču se rješavanja problema na deponiji Smiljevići. Nalaže se Vladi Kantona Sarajevo da se zaduži i izdvoji dva miliona KM za izgradnju nove plohe veličine 15.000 metara kvadratnih do kraja 2019.godine.

- Ovim se kantonalna vlada zadužuje da planira potrebna sredstva u Budžetu za 2020 -2021.godinu, kako bi se provele mjere planirane Programom sanacije za period 2016-2020.godina, uključujući uspostavu sistema za pročišćavanje procjednih voda, kao i da Vlada KS hitno izdvoji dva miliona KM kao preventivnu mjeru i kratkoročno rješenje za izgradnju nove sanitarne plohe i "grobnica" za animalan otpad. Zaključeno je i da Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS u roku 30 dana predloži Vladi KS usvajanje studije opravdanosti izgradnje kogenerativog postrojenja i postrojenja za mehaničko – biološki tretman otpada na području KS - saopćeno je iz Kantona Sarajevo

Na današnjoj sjednici resorni ministar Damir Filipović je podsjetio kako je sarajevsko odlagalište nastalo 1962. kao "gradsko smetljište" na prostoru Buća Potoka, ograničeno lokalitetima Smiljevići i Briješće Brdo. Kazao je da u to vrijeme na lokaciji gradskog odlagališta nije bilo stambenih objekata u zoni istresanja i deponovanja otpada, izuzev nekolicine objekata domicilnog stanovništva. Dd 1962. do 1992. izgradnja stambenih objekata je bila relativno malobrojna, oko 300 domaćinstava na širem području oko deponije.

Ekspanzija gradnje stambenih objekata nastaje u periodu 1995 – 2016. godina, a nadogradnja i izgradnja objekata uz neposrednu ogradu ili blizu deponije se nastavila i do danas - trenutno su u izgradnji tri višespratnice neposredno uz ogradu i ulaz u deponiju.

Dnevna količina otpada u Kantonu Sarajevo iznosi oko 500 tona, a problem je veći jer se na toj deponiji odlaže različita vrsta otpada - medicinski, građevinski, otpadna vozila, električni, otpad životinjskog porijekla te tečni otpad koji je zabranjen. Iako je zabranjeno odlaganje tečnog otpada, ministar Filipović je za ilustraciju naveo primjer uništavanja takve vrste otpada, kada je po nalogu inspekcije uništeno, odnosno istrešeno neispravno mlijeko na aktivnu plohu sanitarne deponije (1.000.000 litara mlijeka – 24.09.2009.godine).

Velike količine tečnosti su opasnost po stabilnost tijela deponije, ali veća šteta je načinjena na tadašnjem uređaju za tretman procjednih voda. U izgradnju deponije, naveo je, u periodu od 1997. do 2018. godine uloženo je 25 miliona KM, od čega iz budžeta KS 19 miliona KM, 800.000 KM sredstva Agencije za vode, 2,2 miliona KM iz sredstava kredita Svjetske banke, a tri miliona KM iz IPA fonda EU.

Na današnjoj sjednici bilo je riječi i o izgradnji spalionice, koja bi po riječima premijera Kantona Sarajevo Edina Forte, koštala 240 miliona KM i gradila bi se na Butilama, ali bi se na taj način dugoročno riješio problem odlaganja otpada u Kantonu Sarajevo.

Poručio je i kako se radi o skupoj tehnologiji, no u konačnici ona bi bila isplativa, jer bi se spaljivanjem otpada proizvodila električna energija i drugi vidovi energije, što bi bio dovoljan poticaj privatnim partnerima da uđu u tu investiciju.

- Izgradnja spalionica postala je praksa u razvijenim državama, gradovima i to bi trajno riješilo problem i u Sarajevu - rekao je Forto i dodao da deponija Smiljevići ili bilo koja druga lokacija u BiH nikad neće zadovoljiti sve potrebe ako bi se sav otpad odlagao kao što se to danas čini.

Izrazio je uvjerenje da bi se njenom izgradnjom stvorili uvjeti za zatvaranje i konzerviranje deponije u Smiljevićima i oko te ideje vode se stručne rasprave.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.