open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Skupština KS još nije razmatrala zakon: Kada će nezaposleni borci mlađi od 57 godina dobiti naknade?
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca koji omogućava egzistencijalnu novčanu naknadu za borce mlađe od 57 godina još nije razmatran na Skupštini KS iako je Vlada KS zakon uputila u skupštinsku proceduru. Podsjećamo, Goraždanski kanton je već početkom godine donio izmjene zakona i omogućio borcima iz ove kategorije novčane naknade.
25.04.2020. u 15:12
get url
text

U Kantonu Sarajevo 3.953 demobilisana borca se nalazi na evidenciji nezaposlenih.

- Naše ministarstvo je putem Vlade Kantona Sarajevo 14. aprila uputilo kompletan materijal Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca BiH u skupštinsku proceduru. Zatim, 17. aprila predsjedavajući Skupštine KS je uputio zastupnicima dnevni red koji je prethodno usvojio Kolegij Skupštine KS. U tako kratkom roku nije se ovaj materijal mogao uvrstiti u već usaglašeni dnevni red za sjednicu SKS koja je održana online. Naredna sjednica SKS planirana je da se održi oko 15.05.2020. godine, te će se na toj sjednici ovaj materijal naći na dnevnom redu - navodi Belma Adilović, sekretar Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Dodaje da će se predsjedavajući kao i zastupnici upoznati sa okvirnim brojem demobilisanih boraca koji će nakon usvajanja ovog zakona moći ostvariti pravo na egzistencijalnu naknadu.

- Taj podatak nalazio se u finansijskim efektima ovoga zakona još u formi Nacrta zakona. Prema najnovijim podacima koje smo dobili od JU Služba za zapošljavanje KS, trenutni broj demobilisanih boraca mlađih od 57 godina sa danom 15.04.2020. godine je 3.953. Za izuzetnu pohvalu je ekspeditivnost Bosansko-podrinjskog kantona u regulisanju ove oblasti. U Kantonu Sarajevo donošenje ovog zakona usporio je niz opće poznatih događaja, smjena Vlade Kantona Sarajevo, zastoj u donošenju Budžeta za 2020. godinu, kao i aktuelna situacija sa proglašenim stanjem opće opasnosti usljed prirodne i druge nesreće izazvane COVID-19 - kazala je Adilović i dodala:

- Cilj i nastojanja svih nas je da boračka populacija u što kraćem roku ostvari svoja prava, te će se ovaj Prijedlog zakona razmatrati na prvoj zakazanoj sjednici SKS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.