open-navfaktor-logo
search
Poštuju li kodeks
Skupština KS kao reality show; Okerić: Ne znači da neću početi udaljavati zastupnike iz sale
Skupština Kantona Sarajevo pretvorila se u mjesto gdje se ispoljavaju političke, pa i lične netrpeljivosti na vrlo neprimjeren način, a uvredama, niskim udarcima, komentarima, prepirkama uveseljava se ili dodatno nervira gledateljstvo, isti oni građani koji plaćaju rad zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo.
21.06.2021. u 07:48
get url
text

Zastupnici u Skupštini KS bi se u obavljanju svojih dužnosti trebali pridržavati Etičkog kodeksa kojim se utvrđuju etički principi i standardi ponašanja zastupnika.

U članu 8. ovog kodeksa navodi se da izabrani zvaničnici treba da svojim ponašanjem nastoje održati i dalje jačati povjerenje javnosti u integritet Skupštine KS i neće poduzimati aktivnosti i mjere kojima bi se ugrozio ugled Skupštine i izabranog zvaničnika.

Navodi se, također, da ne smiju ni koristiti izraze i riječi koje mogu vrijeđati ili omalovažavati drugog ili drugačijeg, izraze i mimiku ili njihove sinonime, koj vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i narušavaju dignitet, te potiču na mržnju i nasilje.

- U svom radu isključit će bilo kakvu pristrasnost prema drugačijoj političkoj ideologiji, rasi, spolu ili drugim mogućim predrasudama, te ne smiju govoriti protiv ličnosti, prekidati govornika, ni na drugi način narušavati tok sjednice, red u sali – navedeno je također.

Kada se pročita Etički kodeks Skupštine KS i kada se pogleda barem jedna sjednica Skupštine KS, može se reći da ili malo ko čita ili da se malo ko drži onoga što piše u tom kodeksu.

Zastupnica i članica Etičkog vijeća Jasmina Biščević-Tokić ističe kako je Etički kodeks donesen za vrijeme premijera Denisa Zvizdića i da nikada više nije mijenjan.

- Etički kodeks je jasno definisao šta se ne smije, ali niko to ne poštuje. Čak u tom kodeksu moraš biti u sakou, ne smiješ u skupštinsku salu unositi mobitel niti laptop. Naravno da to niko ne poštuje jer ako se uredi taj kodeks, mnogi zastupnici bi bili kažnjeni – ističe Bišević-Tokić, te dodaje:

- Ponašanje u Skupštini KS kao najvećem zakonodavnom organu je odavno dotaklo dno, vrijeđanjem, ponižavanjem i kriminaliziranjem pojedinih zastupnika.

Salve uvreda, prozivki, povišeni tonovi, ušutkivanje kolega zastupnika, dobacivanje, ranije je bilo i pokazivanja srednjeg prsta, a zabilježeni su i fizički napadi, ono je što gledaocima i građanima serviraju izabrani zvaničnici u Skupštini KS.

Pa umjesto da se izbore da građani imaju uredno vodosnabdijevanje, čist zrak, lijekove i liječenje, pravo na upis u vrtić, poveća standard i kvalitet života u KS, primorani smo slušati njihova prepucavanja, netrpeljivosti međustranačke i neslaganja iz ovog ili onog razloga.

Predsjedavajući Skupštine KS je taj koji vodi sjednicu. Ali Elvedinu Okeriću, aktuelnom predsjedavajućem, neke kolege iz skupštinskih klupa zamjeraju da nije do sada pokazao autoritet i spremnost da se situacija kontroliše, a zastupnici sankcionišu.

Na posljednjoj sjednici zastupnik Aljoša Čampara uporedio je sjednicu Skupštine sa koridom, a pojedine zastupnike sa "primitivcima koji se mogu vidjeti na tim dešavanjima", te smo pitali Okerića da li će dozvoliti da se Skupština pretvori u koridu.

- Zakonodavna vlast je jedan od tri nivoa vlasti. Glavni zadatak zakonodavne vlasti jeste između ostalog donošenje zakonskih propisa, koji će štititi interese građana i olakšati im život, a ne populistički i neodgovorno se ponašati u najvećom zakonodavnom tijelu. Ja nisam mogao birati s kim ću raditi u Skupštini Kantona Sarajevo. Kao predsjedavajući Skupštine sjednice vodim u skladu sa Poslovnikom koji omogućava da se zastupnik koji se neodgovorno ponaša udalji iz sale. Do sad to nisam koristio, što ne znači da neću ukoliko se ostvare uvjeti za to – kazao je Okerić za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.