open-navfaktor-logo
search
Politika i zarada
Skupština KS: Koliko su novčano na dobitku zastupnici koji napuste stranku?
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo mjesečno zarade između 2.400 i 2.600 maraka, a nezavisni ili samostalni zastupnici istupanjem iz stranaka dobijaju još dodatnih 1.600 maraka. Čini se da je, kada je u pitanju finansiranje političkih stranaka i samostalnih zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, na pomolu neka bura.
26.02.2021. u 13:20
get url
text

Podsjećamo, zastupnica Bibija Kerla je prije nekoliko dana govorila o finansiranju stranaka i samostalnih zastupnika i o njihovoj računici kojom se vode prilikom istupanja iz stranke, a nakon toga je krenula lavina.

Zastupnik Damir Nikšić danas proziva kolege iz SBB-a i DF-a, smatrajući kako su pokrenuli javnu kampanju protiv samostalnih zastupnika.

- Pošto su šefovi Klubova SBB-a i DF-a u Skupštini Kantona Sarajevo odlučili da propituju i dovode u pitanje državni Zakon o finansiranju političkih stranaka po kojem i nezavisni-samostalni zastupnici u Skupštini Kantona moraju dobiti barem upola manje sredstava od stranačkih za svoj parlamentarni rad, kao šef Kluba nezavisnih i samostalnih zastupnika sam dužan podsjetiti kolege i kolegice na navedeni zakon i udio budžetskog novca u finansiranju njihovih stranaka npr. u 2018. godini kada, za razliku od njih, niko iz sadašnjeg kluba nezavisnih i samostalnih zastupnika protiv kojeg već dugo vode javnu hajku, nije sjedio u skupštinskim klupama – kazao je Nikšić, te dodao:

- Bit će mi više nego drago ako ova javna prepiska i njihova javna kampanja rezultira ukidanjem tačke e) iz Člana 3. stav (1), kao i Člana 10. Zakona o finansiranju političkih stranaka iz 2000. godine, a koji se odnosi na finansiranje iz budžeta i po kojem samostalni-nezavisni zastupnici ne smiju biti izostavljeni i diskriminirani. Ako do toga dođe, smatrat ću to većim uspjehom od nesuđene dekriminalizacije i legalizacije kanabisa za rekreativnu upotrebu.

Zastupnik Mahir Dević ističe kako se iz budžeta KS finansiraju parlamentarne grupe, te dalje pojašnjava:

- Parlamentarne grupe su klubovi koje finansiraju stranke na osnovu izbornih manadata. SDA je imala 10 zastupnika i u budžetu je propisano koliko sredstava treba da dobiju, ta sredstva liježu na račun centrale stranke, odnosno te parlamentarne grupe.

Dević navodi kako su napravljene izmjene kada je riječ o isplatama sredstava namijenjenih strankama.

- Napravljena je takva varijanta da kada izađu iz stranke, formiraju parlamentarnu grupu da bi ostvarili ta prava i onda se dešava da im se ta sredstva uplaćuju na individualne račune, što je potpuno van svih propisa – kaže Dević.

Ističe da bi bilo uredu kada bi se toj parlamentarnoj grupi uplatila sredstva na jedan račun.

- Zatim ta sredstva treba da budu opravdana i Komisiji za izbor i imenovanje i Centralnoj izbornoj komisiji. Kao što SDA treba poslati godišnji izvještaj kako bi opravdala sredstva koja je potrošila za nas 10. Oni su od toga napravili biznis. Moralni su jer su ukinuli paušal, a dobijaju dodatih 1.580 i nešto maraka. Ja sam mislio da ta grupa treba da otvori račun i da se sredstva tu uplaćuju i da se zatim pravdaju CIK-u - kaže Dević, te nastavlja:

- Mahir Dević kao šef kluba sa većim koeficijentom i radnim stažom, ima plaću oko 3 hiljade maraka, a Damir Nikšić ima više od 4 hiljade maraka. Oni to dobijaju na privatne račune i napravili su sebi dodatnu plaću i onda ne čude izlasci Admele Hodžić i drugih. Oni za jedan mandat na takav način, pa i Damir Nikšić, dobiju oko 70 hiljada maraka za mandat, dođe kao da je stan dobio – navodi Dević.

Zastupnica Bibija Kerla u razgovoru za portal Source ukazala je na isplaćivanje sredstava samostalnim zastupnicima.

- Tu ima još jedan motiv osim političkog, a to je novčani. Jer sve ijedan zastupnik iz Skupštine KS koji izađe iz svoje stranke dobije 1.600 maraka na plaću što je meni nenormalno jer ako ste bili u nekoj političkoj partiji, treba novac da ostane stranci ili da mandat vratite političkoj stranci – kaže Kerla koja ističe da je plaća zastupnika 2.560 maraka, a da "65 posto iznosa plaće prima zastupnik koji ode u nezavisne".

I iz Press službe Vlade KS su za Faktor odgovorili kako se iz budžeta Kantona Sarajevo finansiraju političke partije i parlamentarne grupe.

- Sredstva koja pripadaju političkim partijama isplaćuju se na račune političkih partija. Sredstva namijenjena za rad parlamentarnih grupa isplaćuju se na račune koje su dostavili članovi istih  - navode iz Press službe Vlade KS.

Aida Zeković, sekretar Skupštine KS, kazala je da političke partije sredstva pravdaju Centralnoj izbornoj komisiji, a parlamentarne grupe Komisiji za izbor i imenovanja i administrativna pitanja Skupštine Kantona Sarajevo.

Zeković je kazala da je iz budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu za Skupštinu Kantona Sarajevo, zastupnike i parlamentarne grupe izdvojeno 2.550.648,680 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.