open-navfaktor-logo
search
Šta nisu izglasali
Skupština KS ponovo podržala izvještaj direktora kojeg su nezakonito smijenili
Skupština Kantona Sarajevo danas nije usvojila izvještaje kantonalnih preduzeća KJKP Toplane-Sarajevo, KJKP Vodovod i kanalizacija, kao ni izvještaj KJKP Sarajevogas za 2020. godinu.
17.11.2021. u 12:57
get url
text

Zanimljivo je da Skupština čiju većinu čine zastupnici "Trojke", članovi SDP-a, Naše stranke i Naroda i pravde nisu podržali izvještaje direktora koje je upravo "Trojka" postavila na ove pozicije.

Skupština nije usvojila izvještaj Toplana za 2020. godinu. U tom periodu funkciju direktora obnašali su SDP-ov Berin Alagić te Amel Đogić kojeg je na tu poziciju u julu imenovao DF.

Izvještaj Vodovoda i kanalizacije za 2020. godinu nije podržalo 17 zastupnika, dok je suzdržano bilo devet zastupnika.

Direktor Vodovoda u tom periodu bio je aktuelni ministar komunalne privrede i prostornog uređenja KS Enver Hadžiahmetović.

VEZANI TEKST - Hadžiahmetović ponovo preuzeo ViK, smiješi mu se i ministarska pozicija u novoj Vladi KS

 

Fortina Vlada je Hadžiahmetovića u prvom dijelu mandata imenovala na ovu poziciju u oktobru 2019. godine na prijedlog Naroda i pravde, da bi bio smijenjen po formiranju Vlade Marija Nenadića, a na njegovo mjesto dolazi Adnan Hodžić.

Nedugo zatim, već u decembru Hadžiahmetović se vratio na mjesto direktora u skladu sa odlukom Općinskog suda, ali se tu nije dugo zadržao jer je prihvatio da bude kandidat a potom i ministar na prijedlog Naroda i pravde u Vladi KS.

Nije usvojen ni izvještaj kantonalnog komunalnog preduzeća Sarajevogas, a u tom periodu funkciju v.d. direktora vršio je Samir Pajević, a zatim Ibrahim Karahodžić.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je kako iz tehničkih razloga sa dnevnog reda današnje sjednice Skupštine KS povlače izvještaj Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš".

Skupština nije usvojila ni izvještaj Javne ustanove Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo za 2020. godinu.

Dvadeset i sedam zastupnika u Skupštini KS glasalo je za izvještaj Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo koji je prezentirao direktor Fahir Halilović. 

VEZANI TEKST - Dvostruki aršini ili interes: Smijenili Zalihića, poštedjeli Halilovića

 

"Trojka" je Halilovića smijenila u maju ove godine, ali je u junu Općinski sud u Sarajevu donio privremenu sudsku mjeru osiguranja i naredio Vladi KS da obustavi izvršenje rješenja i Halilovića vrati na posao.

Ovo je drugi izvještaj direktora Halilovića koji Skupština razmatra u veoma kratkom roku, i oba su usvojena.

Podsjećamo, na jednoj od prethodnih sjednica Halilović je "branio" izvještaj za 2019. godine koji je Skupština također podržala.

I dalje se postavlja pitanje da li se "Trojka" dodvorava SBB-u, koji je Halilovića predložio za ovu poziciju, kako bi i dalje imali njihovu podršku kada "zaškripi" na nekim važnim tačkama, da li se boje novih sudskih odluka ukoliko bi išli na opciju da obore izvještaj pa smijene Halilovića, te da li je to isto razlog zbog kojeg je sa dnevnog reda povučen izvještaj Opće bolnice, a s obzirom na to da je SBB na mjesto direktora imenovao Ismeta Gavrankapetanovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.