open-navfaktor-logo
search
Brojne nepravilnosti
Skupština KS razmatra "frizirani" izvještaj ZOI-ja '84: Brojke za rubriku "vjerovali ili ne"
Na Igmanu se dnevno prodavalo nevjerovatnih 1,6 ski-karata, iako je ukupno gledajući na stazama Bjelašnice i Igmana dnevno bilo 273 skijaša 
30.09.2019. u 15:00
get url
text

Pred zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo našao se Izvještaj o poslovanju KJP ZOI'84 Olimpijski centar Sarajevo d.o.o. Sarajevo za 2018. godinu. Ministar privrede Haris Bašić predložio je zastupnicima da ne usvoje ovaj Izvještaj jer ga nije usvojila ni Skupština preduzeća.

Kenan Magoda, v.d. direktora KJP ZOI'84, istakao je da javnost treba da zna kakva je situacija iako mu nije lahko pričati o tome jer je tu proveo samo tri mjeseca. Ističe kako su prikazivani izvještaji očito bili "frizirani" i za 2018. godinu kao i za prethodne godine, te da niko nije gledao na uposlenike, na imovinu niti na investicije koje je Vlada i Skupština ulagala.

- Skupština preduzeća nije usvojila izvještaj bivšeg direktora Nevresa Alispahića. Kao jedan od zaključaka navedeno je da fakture pred kraj godine nisu ažurirane kako bi bilans bio onakav kakav treba da bude u očima javnosti, nije provedena sistematizacija, nema sistema u svim internim kontaktima rada preduzeća, gubitak iz poslovne aktivnosti je ogroman... – naveo je Magoda.

Navedeno je, ističe, da je bruto dobit iskazana za period januar-juni 34 hiljade maraka, a da je u 2019. za isti period gubitak dva miliona KM.

-Ja sam preuzeo preduzeće i tražio sam da se sve fakture uvedu i uknjiže i stvaraju totalno drugu sliku stanja. Imamo 231 spor, 88 tužbi radnika za oko 800 hiljada KM. U izvještaju bivšeg direktora Alispahića stoji kako se vraćaju dugovanja kantonalnim preduzećima. Dug prema Toplanama iznosi 449 hiljada KM, prema Radu 666 hiljada KM, prema Hitnoj pomoći 56 hiljada KM, prema Općini Trnovo 200 hiljada KM. To su ogromna dugovanja. Namjenska sredstva također nisu uplaćivana – naveo je Magoda.

Ističe kako je u 2018. direktor na reprezentaciju potrošio 54 hiljade maraka, a na službena putovanja potrošio je 28 hiljada maraka.

- Ukupno je izdata 41 hiljada karata, 8.200 mjesečnih karata, te se da zaključiti da dnevno samo 273 skijaša skija na Bjelašnici i Igmanu. Na Igmanu u četiri mjeseca prodalo se 198 dnevnih karata ili dnevno u prosjeku 1,6 karata – naveo je Magoda, navodeći da su ovo brojke za rubriku vjerovali ili ne.

Kaže kako nije prirodno da Olimpijski centar Jahorina ima sedam miliona prihoda od karata, a ski-centar ZOI 1,6 miliona KM.

- Kostur poslovanja ovog preduzeća jesu Bjelašnica i Igman, i po svemu ovome, ovo preduzeće treba ugasiti ako se barata ovim brojkama. Međutim, ovo su samo brojke na osnovu izvještaja direktora. Uprava za indirektno oporezivanje je došla da prekontroliše moje navode i ustanovljeno je da s obzirom na to da se nije moglo utvrditi o kojoj karti se radi, da nedostaje više od pet hiljada karata – pojašnjava Magoda, kazavši da su to ogromne anomalije koje koče ovo preduzeće.

Kupljen je, ističe, vertikalni transport koji ne odgovara vremenskim uvjetima koji preovladavaju na Bjelašnici.

- U deklaraciji kaže proizvođač da smo uzeli opremu koja nije namijenjena tim uvjetima. Trenutno ne možemo tražiti od proizvođača opreme da platimo penale jer ljudi kažu da smo uzeli opremu koja nije adekvatna za planinske prijevoje kao što je Bjelašnica. Interna komisija evidentirala je određene propuste u radu četverosjeda sa naglaskom korištenja tokom zimskog perioda – kaže Magoda.

Magoda je kazao kako je podnio krivičnu prijavu na osnovu svojih saznanja i ovakvog poslovanja.

- Također, zbog nezakonitog zapošljavanja 16 radnika u ovo preduzeće podnesena je krivična prijava protiv bivšeg direktora Nevresa Alispahića. Spasa za ZOI ima, ako se bude radilo transparentno i pošteno, da gledamo na ovu imovinu kao našu. Dug od 10 miliona nije prevelik za jednu ozbiljnu kompaniju. Vidjet ćemo gdje smo naredne godine u ova doba – kazao je Magoda odgovarajući na zastupnička pitanja.

Također, kazao je da u marketing službi ima šest uposlenih osoba a da te uposlene osobe ne prate razvoj marketinga i potrebe na tržištu, te da im je ranije direktor zabranio kontaktiranje sa marketinškim agencijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.