open-navfaktor-logo
search
Podjela mandata
Skupština KS u prošlom sazivu bilježila brojne stranačke transfere: Šta nas očekuje nakon Općih izbora?
Na konstituirajućoj sjednici održanoj 16. novembra 2018. godine mandate u novom sazivu Skupštine KS imalo je 10 zastupnika SDA, šest zastupnika NiP-a, pet Naše stranke, po četiri iz SDP-a i SBB-a, tri iz DF-a, dva zastupnika NBL-a te jedan zastupnik BOSS-a.
14.10.2022. u 13:52
get url
text

No ovaj saziv obilježili su i brojni stranački transferi te je, prema informacijama sa zvanične stranice Skupštine, stanje dosta drugačije u odnosu na početak.

VEZANI TEKST - Ovaj saziv Skupštine KS obilježili stranački transferi, rasprave, psovke, performansi...

SDA je 2018. godine nakon Općih izbora dobila deset mandata u Skupštini KS, a u septembru 2022. godine Klub SDA činilo je sedam zastupnika. Tri zastupnika koja su u međuvremenu napustili SDA su Mirza Čelik (DF), Aljoša Čampara (NiP) i Admela Hodžić (SBiH).

Narod i pravda 2018. godine nakon dodjele mandata u Skupštini KS imala je šest zastupnika, ali je taj broj u međuvremenu porastao. NiP-u su se pridružili Aljoša Čampara koji je prešao iz SDA, Senad Hasanović iz DF-a i Amra Junuzović-Kaljić iz NES-a. Tako je NiP četverogodišnji mandat završio sa devet zastupnika.

SDP je 2018. godine dobio četiri mandata, a sa isto toliko je i završio ovaj mandat.

Naša stranka je prije četiri godine u Skupštini KS osvojila pet mandata, a u septembru 2022. godine ovaj Klub broji četiri zastupnika. Damir Marjanović je napustio Našu stranku, dok je Edin Forto imenovan za premijera KS. U Klubu su ostali Vildana Bešlija, Vibor Handžić i Neira Dizdarević, a prije nekoliko mjeseci Našoj stranci se pridružio i Damir Nikšić.

VEZANI TEKST - Dževad Poturak napustio SBB i povlači se iz politike

SBB je u Skupštini KS doživio potpuni krah. Na početku mandata 2018. godine Klub SBB-a brojao је četiri zastupnika, a mandat je završio sa jednim (Zvonko Marić).

DF je mandat 2018. godine počeo sa tri zastupnika, a Opće izbore 2022. je dočekao sa dva.

NBL je također doživio krah u Skupštini KS ostavši bez ijednog zastupnika.

BOSS je ušao u Skupštinu sa jednim zastupnikom, a tako je i završio mandat.

Prema posljednjim preliminarnim rezultatima Općih izbora i kalkulacijama koje su se pojavile u javnosti, Stranka demokratske akcije po svemu sudeći dobit će sedam mandata. Od zastupnika koji su činili Klub SDA u proteklom sazivu mandate su dobili Haris Zahiragić, Mahir Dević i Smiljana Viteškić, a pored njih u Skupštinu KS bi trebali ući Sebija Izetbegović, Faruk Kapidžić, Faruk Selmanović i Adi Kalem.

Narod i pravda također će dobiti sedam mandata. Od sedam zastupnika koji bi trebali ući u skupštinske klupe, čak je pet imena koji su u proteklom periodu činili saziv Skupštine KS, a među njima su Aljoša Čampara, Arijana Memić, Elvedin Okerić, Elvis Vreto i Danijela Kristić. Osim njih, Klub Naroda i pravde u Skupštini KS činit će još Kemal Ademović i Rusmir Pobrić.

VEZANI TEKST - Hoće li "Trojka" imati većinu u Skupštini KS, evo ko bi sve mogao ući u skupštinske klupe

SDP će u Skupštini KS imati šest mandata, a ulazak u skupštinske klupe osigurali su Benjamina Karić, Adnan Šteta, Irfan Čengić, Davor Čičić, Jelena Pekić i Igor Stojanović. Stojanović je od svih nabrojanih jedini koji je činio protekli saziv Skupštine KS.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu također je osvojila pet mandata. Mandate su osvojili Semir Efendić, Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović, Muamer Bandić, Admela Hodžić i Jasmin Šaljić. Admela Hodžić jedina je koja je bila u proteklom sazivu Skupštine KS.

Naša stranka, kako se čini, imat će četiri mandata. Ulazak u Skupštinu KS osigurali su aktuelni premijer KS Edin Forto, Vildana Bešlija, Nihad Uk, Vibor Handžić.

Demokratska fronta osvojila je, također, četiri mandata. Mandate su za sada osigurali Albin Zuhrić, Marijela Hašimbegović, Ilijaz Pilav i Vedrana Vujović.

Po jednog zastupnika, prema trenutnim rezultatima, imat će i stranka Za nove generacije i NES.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.