open-navfaktor-logo
search
Skraćeni postupak
Skupština KS usvojila izmjene zakona o obrazovanju i udžbenicima
Skupština Kantona Sarajevo je danas, po skraćenom postupku, usvojila izmjene i dopune zakona iz oblasti predškolskog odgoja, osnovnog odgoja i obrazovanja, srednjeg obrazovanja, te zakona o udžbenicima u Kantonu Sarajevo.
09.08.2021. u 18:44
get url
text

Izmjene i dopune četiri zakona odnose se najvećim dijelom na teme COVID-19, kao i organizacije nastave u okolnostima pandemije. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS je sredinom maja ove godine formiralo šest radnih grupa koje su imale zadatak da na bazi stečenog iskustva nastave u pandemiji, koja je trajala duže od godinu dana, poduzmu sve neophodne aktivnosti, po različitim temama, kako bi se početak realizacije nastave od naredne školske godine što bolje organizovao u uvjetima pandemije COVID-19.

Među njima je, kako je obrazložila resorna ministrica Naida Hota-Muminović, formirana i grupa koja se bavila zakonskim i pravnim okvirima u kojima se online nastava odvija, a koja je dala određene sugestije koje se odnose na izmjene postojećih zakonskih rješenja.

- Činjenica da je 2019. godine osnovan Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, te da je prestao sa radom Prosvjetno-pedagoški zavod, kao i da je promijenjen naziv Ministarstva u Ministarstvo za odgoj i obrazovanje, također su zahtijevali izmjene nevedenih zakona. Manji dio izmjena odnosi se na određene uočene prakse koje je trebalo mijenjati - rekla je ona.

Skupština je po skraćenom postupku usvojila i izmjene Zakona o nadležnostima organa vlasti Kantona Sarajevo u oblasti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.

Naime, nakon što je stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija KS osnovano je Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, spajanjem dva ministarstva. Iz tog razloga bilo je potrebno ponovo imenovati komandanta Štaba civilne zaštite, a tu funkciju, po važećim zakonskim propisima, obavljat će ubuduće ministar ovog novoosnovanog ministarstva.

Na današnjoj sjednici je razmatrana i epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo, a u fokusu je bila imunizacija stanovništva protiv oboljenja COVID-19. Ukazano je, između ostalog, na potrebu provođenja masovnije vakcinacije, te animiranja stanovništva, kroz promotivne kampanje o značaju vakcinacije kao zaštite od težih posljedica obolijevanja i smrtnih ishoda.

Istaknuto je da je do sada u KS vakcinisano 140.000 građana prvom dozom vakcine, a revakcinisano njih 52.213. Oko 16 hiljada stanovnika KS prijavilo je, putem sistema ZZO-a, da su se vakcinisali izvan BiH, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.