open-navfaktor-logo
search
Cjelodnevno zasjedanje
Skupština KS usvojila Zakon kojim će se omogućiti isplata odštete onima kojima je zabranjen rad
Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantona Sarajevo.
22.03.2021. u 18:15
get url
text

Prijedlog ovog zakona danas se razmatrao po hitnom postupku na hitnoj sjednici Skupštine koja se i ovoga puta održava online.

Zastupnici danas nisu podržali amandmane koji su na Prijedlog zakona uložili zastupnici SDA. 

VEZANI TEKST - Klub zastupnika SDA traži isplatu po 1.000 KM svim zaposlenim u zdravstvenim ustanovama KS

Ministar finansija Kantona Sarajevo Davor Čičić kazao je kako se izmjenama zakona propisuje da će Vlada osiguarti cijele ili minimalne neto plaće u FBiH za mjesece u 2021. godini za djelatnosti kojima je rad otežan posljedicama izazvane pandemijom koronavirusa, a u skladu sa osiguranim sredstvima.

Istakao je ministar također da će Vlada KS na prijedlog Ministarstav privrede, a najkasnije u roku od deset dana od dana donošenja Zakona donijeti poseban akt o postupku finansiranja navedenih djelatnosti.

- Vlada je izmjenom Zakona između ostalog definisala i da se na prijedlog Ministarstva privrede može odlukom odobriti isplata pripadajućih poreza i doprinosa za minimalnu mjesečnu plaću, subjektima kojima zabrane rad za period trajanja zabrane. Sredstva su osigurana na stavci Ministarstva privrede, fond podršci privrede, u iznosu od 21 milion maraka – naveo je ministar Čičić.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić kazao je da lockdown u trajanju od 15 dana košta više od dva miliona maraka, a taj iznos odnosi se na isplatu plaća i doprinosa uposlenicima ugostiteljskih objekata čijij je rad zabranjen.

Premijer KS Edin Forto je istakao kako će se stimulacija radnicima u zdravstvu koji su se borili proiv koronavirusa osigurati kroz finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja. Istakao je kako će se i roditelji u vrtićima JU Djeca Sarajeva koji ne budu radili određeno vrijeme tokom trajanja pandemije zbog obustave rada ili određene izolacije zbog zaraze koronavirusom, osloboditi plaćanja dijela cijene vrtića.

Naveo je kako se usvaja i amandman o smanjenju cijene školarine za studente akademske 2020/2021. godine. 

- Usvojen je amandman kojim se studenti prvog i drugog ciklusa studija, kao i studenti integrisanog studija koji finansiraju svoj studij, a imaju ostvaren prosjek ocjena najmanje 8 i položili su sve ispite iz prethodne godine i ne obnavljaju studij u 2020/2021. godini, oslobađaju plaćanja dvije trećine školarine za 2020/2021. godine - navedeno je u amandmanu.

Skupština KS nakon pauze nastavlja sa razmatranjem informacije Vlade KS o epidemiološkoj situaciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.