open-navfaktor-logo
search
Sjednica
Skupština KS: Zastupnici raspravljaju o koroni i glasaju za dvije nove ministrice
Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja će se održati sutra, razmatrat će se informacija Ministarstva zdravstva, Kriznog štaba i Civilne zaštite KS o poduzetim mjerama i sa prijedlogom mjera za suzbijanje širenja pandemije koronavirusa i imenovanju novih ministrica u Vladi KS.
19.08.2020. u 20:54
get url
text

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić danas je prihvatio ostavku Jasne Agić na funkciju ministrice za rad, socijalnu politiku, izbjeglice i raseljena lica KS i Rusmira Mesihovića na funkciju ministra zdravstva.

Nenadić je donio rješenje o imenovanju Anele Mešić za ministricu za rad, socijalnu politiku, izbjeglice i raseljena lica na prijedlog SBB-a i rješenje o imenovanju Draženke Malićbegović za ministricu zdravstva kao prijedlog DF-a. Prijedlozi su proslijeđeni Mirzi Čeliku, predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo 

Prije sjednice Skupštine Kantona Sarajevo sutra (20. augusta) će se održati sjednica Komisije za izbor i imenovanja Skupštine KS na kojoj će članovi razmatrati prijedloge o imenovanju Mešić i Malićbegović.

Članovi Komisije su Mahir Dević (predsjednik) (SDA) i članovi Zvonko Marić (SBB), Danijela Kristić (NiP), Vibor Handžić (Naša stranka), Segmedina Srna-Bajramović (SDP BiH), Jasmina Bišćević-Tokić (SDA) i Bibija Kerla (DF).

Predsjednik Komisije za izbor i imenovanja Skupštine KS Mahir Dević, kazao je za Faktor, da Komisija prije zasjedanja Skupštine KS, treba utvrditi ove prijedloge i nakon toga Kolegij zakazuje hitnu sjednicu Skupštine KS na kojoj se trebaju imenovati predložene ministrice.

- Ministrice će iznijeti svoje programe rada, a mislim da će zastupnici sa posebnom pažnjom slušati plan rada predložene ministrice Malićbegović, o mjerama borbe protiv širenja kronavirusa. Očekujem da će ona iznijeti kvalitetan program rada – kazao je Dević.

SBB je najavio da neće podržati DF-ove kandidatkinju, a Zvonko Marić član Komisije za izbor i imenovanja Skupštine KS, za Faktor kaže:

- SBB-u ne pada na pamet da blokira proceduru izbora novih ministrica koja bi se trebala provesti sutra. Kada me neko pita kako će SBB-e glasati na sjednici Skupštine KS, kako da odgovorim dok nisam saslušao njihove programe rada. Kada svi zastupnici čuju njihova izlaganja i poslije postave pitanja koja imaju, tada možemo odlučiti kako ćemo glasati. Ako bude trebalo ja ću zakazati i pauzu da se konsultujemo i da odlučimo za koga ćemo glasati – kazao je Marić.

Osim imenovanja novih ministrica, na dnevnom redu Skupštine KS će se naći inicijative i pitanja zastupnika te informacija o poduzetim mjerama za suzbijanje širenja koronavirusa. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.