open-navfaktor-logo
search
Hitno zasjedanje
Skupština prihvatila ponudu za kolektivni ugovor, prekida se štrajk u ArcelorMittalu Zenica
Skupština Saveza samostalnog sindikata ArcelorMittala Zenica, na hitnom zasjedanju, jednoglasno je prihvatila najnoviju ponudu menadžmenta kompanije koja je dogovorena na današnjem sastanku u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine - potvrdio je Feni predsjednik Samostalnog sindikata AMZ-a Rašid Fetić, koji je napomenuo da su se ovim stekli uvjeti za prekid generalnog štrajka.
15.12.2023. u 17:34
get url
text

Sastanak u Vladi FBiH, kojem je prisustvovao i premijer Nermin Nikšić, dogovorio je resorni ministar industrije, energetike i rudarstva Vedran Lakić, ali predstavnici Sindikata nisu odmah nakon današnjeg sastanka u Sarajevu željeli i saopćiti uvjete za prekid generalnog štrajka, u koji su stupili 20. novembra.

VEZANI TEKST - Nikšić: Vlasnici ArcelorMittala se trebaju odreći dijela dobiti u korist radnika koji im je donose

- Svim radnicima će, uz decembarsku plaću u januaru naredne godine, biti isplaćen i bonus od 2.520 KM; zatim topli obrok u iznosu od 7,5 KM, a koji će biti obračunat retroaktivno, od 1. juna ove godine. Razlika za topli obrok bit će, također, isplaćena u januaru, uz decembarsku plaću. "Bajramaluk" će biti isplaćen u novcu, u iznosu od 100 KM, a regres uz aprilsku plaću (50 posto prosječne mjesečne plaće svih radnika u 2023.), odnosno u maju naredne godine. Dogovoren je i bonus, varijabilna plaća za 2024. godinu, u skladu s varijabilnom šemom kompanije - kazao je Fetić.

On je napomenuo kako će odluku Skupštine Sindikata o prekidu generalnog štrajka sada uputiti i Upravi preduzeća, s kojom bi već u ponedjeljak, 18. decembra mogli potpisati i novi kolektivni ugovor, koji će vrijediti do 31. decembra 2024. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.