open-navfaktor-logo
search
Dodikov zahtjev
Skupština RS sutra na posebnoj sjednici raspravlja o Programu reformi
Zbog Dodikovih, kako je rečeno, obaveza posebna sjednica Narodne skupštine RS-a zakazana je tek za 17.00 sati
22.12.2019. u 10:14
get url
text
Narodna skupština Republike Srpske
Narodna skupština Republike Srpske

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) sa samo jednom tačkom dnevnog reda: Informacija o dokumentu Program reformi BiH, usvojenom u novembru na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH, bit će održana sutra u Banjoj Luci.

Zasjedanje entitetskog parlamenta je zakazano na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. 

Predsjedništvo BiH je 19. novembra na vanrednoj sjednici usvojilo Program reformi BiH, koji bi trebalo da bude dostavljen u NATO savez u Briselu, dan nakon što bude potvrđen izbor Vijeća ministara BiH, što se očekuje također sutra.

Zbog Dodikovih, kako je rečeno, obaveza posebna sjednica Narodne skupštine RS-a zakazana je tek za 17.00 sati.

Nakon što je javno objavljen sadržaj dokumenta Program reformi, nastavljene su optužbe vlasti i opozicije u RS o tome da li je Dodik potpisao nastavak puta BiH ka članstvu u NATO ili ne.

Za SDS Dodik je "pogazio“ odluku NSRS o vojnoj neutralnosti, dok iz PDP-a ukazuju da zasjedanje parlamenta ne može za zaustavi slanje tog dokumenta u NATO savez u čije članstvo, kako kažu, ide Bosna i Hercegovina odlukom Milorada Dodika.

-Opozicija džabe galami – odgovorio je Dodik te ponovio da u Programu reformi BiH nema ni prejudiciranja članstva BiH niti puta ka toj vojnoj alijansi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.