open-navfaktor-logo
search
Dogovorena sjednica
Skupština SBK 29. maja potvrđuje novu vladu, danas kompletirana lista kandidata
Sastav nove Vlade Srednjobosanskog kantona kompletiran je danas kada je odlučeno da će zajednički kandidat SDA i HDZ-a za ministra iz reda srpskog naroda biti Božana Petrović, kazao je Tahir Lendo, aktuelni premijer SBK i mandatar za sastav nove vlade.
19.05.2023. u 12:45
get url
text

Petrović je kandidovana za ministricu pravde.

Prethodno su SDA i HDZ Lendi dostavili imena kandidata za ministre iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Skupština Srednjobosanskog kantona na kojoj će biti samo jedna tačka dnevnog reda, i to potvrđivanje Vlade SBK, zakazana je za 29. maj.

Za devet članova buduće Vlade SBK predložena su samo tri nova imena. Ostalih šest će ostati na istim pozicijama kao i u aktuelnoj Vladi.

Tako Feliks Vidović, prema prijedlogu HDZ-a, ostaje ministar unutrašnjih poslova, Mirjana Plavčić ostaje ministrica finansija, Bojan Domić ostaje ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, a Anto Matić ostaje na poziciji ministra zdravstva i socijalne politike.

SDA je, osim Lende kao premijera, za ministra prostornog uređenja, graditeljstva, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova predložila Amira Šečibovića, koji je i sada na toj funkciji, ali su nova imena predložena za ministra privrede i to je Seđad Milanović, te za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i radi se o Advanu Akeljiću.

I Božana Petrović kao kandidatkinja za ministricu pravde je novo ime za buduću Vladu SBK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.