open-navfaktor-logo
search
Godišnjica
Skupština Sjeverne Makedonije: Dan sjećanja na genocid u Srebrenici
U Skupštini Republike Sjeverne Makedonije predsjednik Skupštine Talat Džaferi je održao komemorativnu sjednicu sa članovima delegacija koje su prisustvovale na obilježavanju u Srebrenici, sa sadašnjim i bivšim zastupnicima Ilijom Nikolovskim, akademikom Feridom Mehićem, Redžailom Ismailijem i dr. Zećirom Ramčilovićem, koji je ujedno i predsjednik zastupničke grupe za prijateljstvo između parlamenata Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine.
09.07.2021. u 14:22
get url
text

Na sjednici duže obraćanje je imao narodni zastupnik Zećir Ramčilović.

- Mi moramo graditi kolektivnu memoriju i kulturu sjećanja na počinjeni genocid u Srebrenici. Kao Skupština mi smo se obavezali još od 2010. godine da obilježimo ovaj dan. Ipak, to se nije dešavalo do 2017. godine kada je na moju inicijativu i veliku podršku tadašnjeg i sadašnjeg predsjednika Skupštine Talata Džaferija, započelo kontinuirano obilježavanje Dana sjećanja na genocid u Srebrenici. S obzirom na stanje u regionu nekada je trebala hrabrost za ovakve korake, iako logičnije je da kada je istina na vašoj strani treba biti lakše. Dobro je da istina po pitanju genocida u Srebrenici nalazi svoje mjesto u državama i parlamentima regiona. Vjerujem da će konačno i politički predstavnici u Srbiji napraviti iskorak kako bi skinuli sa sebe teret genocida adresirajući ga tadašnjim predstavnicima srpskog naroda i njihovim pogrešnim politikama, priznajući i osudujući tada počinjeno - izjavio je on.

U proteklom periodu dvije delegacije su prisustvovale na komemoraciji u Potočarima, prvu 2017. godine je predvodio Zećir Ramčilović, a drugu 2019. godine predsjednik Skupštine Sjeverne Makedonije Talat Džaferi. Svake godine u Skupštini se održavaju komemorativne sjednice sa intelektualcima, predstavnicima NGO sektora i društveno-političkim radnicima iz reda bošnjačkog naroda u Sjevernoj Makedoniji, rekao je Ramčilović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.