open-navfaktor-logo
search
Spor s Vladom FBiH
Skupština TK preuzima kontrolu nad UKC-om Tuzla: Vlada TK ovlaštena da imenuje Upravni odbor
Skupština Tuzlanskog kantona (TK) danas je povukla svoju saglasnost na Statut Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla iz 2013. godine te je ovlastila Vladu TK da na prijedlog Ministarstva zdravstva TK imenuje privremeni Upravni odbor ove medicinske ustanove.
11.08.2023. u 17:04
get url
text
Sjednica Skupštine TK
Sjednica Skupštine TK

Ova odluka dolazi nakon što je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) na sjednici održanoj 2. avgusta smijenila Upravni odbor UKC-a, koji je izabran na četverogodišnji mandat, a potom imenovala privremeni, sve bez konsultacija s Vladom TK i UKC-om, koji bi u Upravnom odboru trebali imati dva, odnosno tri člana.

U usvojenim zaključcima, između ostalog se navodi, da Skupština TK ne prihvata nezakonite akte o razrješenju i imenovanju Upravnog odbora UKC-a, koje je donijela Vlada FBiH. Također, od Vlade BiH se traži pokretanje pregovora o sporazumu o vlasničkim pravima, kojim bi se deinirala prava i obaveze vezane za UKC.

- Za pacijente se ništa neće promijeniti. Sve što se do sada radilo, računajući specijalističko-konsultativnu djelatnost i operativne zahtjeve, sve ostaje isto. Novo je da ćemo raditi po starom Statutu UKC-a i odluku o imenovanju direktora i Upravnog odbora donosit će Ministarstvo zdravstva TK i premijer TK, a iz ugla pacijenata se ništa neće desiti. Čak štaviše, imamo u planu proširenje svoje djelatnosti - kaže dr. Šekib Umihanić, šef Kluba zastupnika Stranske demokratske akcije (SDA) u Skupštini TK.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović iz Demokratske fronte (DF) kaže da je prvi puta, na ovaj način, smijenjen i imenovan privremeni Upravni odbor.

- Ovo je urađeno silom, preko koljena. Upravni odbor je ranije imenovala je Vlada FBiH tako što je UKC predložio tri člana, Vlada TK dva, a dva Vlada FBiH. Ovoga puta nije (odluka Vlade FBiH od 2. avgusta op.a.) bilo nikakve koordinacije. Politički prvaci određenih subjekata iz HDZ-a (Hrvatska demokratska zajednica), HNS-a (Hrvatski narodni sabor) ili HDZ-a 1990 predlagali su neke ljude. Vlada TK nije predložila nikoga, a ko može prejudicirati odluke Vlade TK - kaže Vujović.

Dževad Hadžić iz opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) kaže da je odluka Vlade FBiH uslijedila tek nakon što je Skupština TK 31. maja, stavila van snage odluku o preuzimanju osnivačkih prava nad UKC-om Tuzla iz 2013. godine.

- Današnje odluke su na granici narušavanja ustavnog poretka, jer odluke nisu u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i drugim zakonima iz ove oblasti. Niti jedan klinički centar u FBiH nema potpisan sporazum, ali po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti Vlada FBiH imenuje upravni odbor. Prije je Upravni odbor UKC-a imenovala Vlada premijera Fadila Novalića. Ova odluka je odgovor na odluku Skupštine TK kada je odlučeno da se povlače iz osnivačkog prava. Ne vidim nikakv spor, jer i dalje su tu dva predstavnika Vlade TK, koja su bila i ranije te tri predstavnika UKC-a - kaže Hadžić.

Ako su prekršene neke procedure za to postoji sud, dodaje Hadžić, nije Skupština TK tu da derogira odluku višeg organa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.