open-navfaktor-logo
search
Sumirani rezultati
Skupština TK u 2023. godini: Imenovana Vlada, urađena tri rebelansa budžeta, usvojena 22 zakona
Skupština Tuzlanskog kantona (TK) u 2023. godini održala je 17 sjednica, od kojih je šest bilo redovih, osam hitnog karaktera, dvije svečane povodom Dana državnosti i Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine te jedna tematska posvećana Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla.
23.12.2023. u 08:33
get url
text
Krešić, Vujović i Vuković
Krešić, Vujović i Vuković

Početkom godine, skupštinska većina koju čine zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) donijela je odluku o potvrđivanju Vlade TK, koja od tada radi u nepromijenjenom sastavu.

- U toku godine tri puta smo imali rebalans budžeta. Prvi put zbog nabavke linearnog akceleratora i neophodne opreme za UKC Tuzla, drugi put zbog prirodnih nepogoda i uvođenja u pravo određenih kategorija, između ostalog i nastavka implementacije naknada za majke porodilje, a treći rebalans usvojen je prije mjesec dana kada smo, između ostalog, izdvojili 2,5 miliona KM za subvencije aviokompanijama koje će prevoziti putnike s Međunarodnog aerodroma Tuzla. U UKC Tuzla smo u toku ove godine uložili više od 20 miliona KM i tu instituciju smo podržali kroz sva tri rebelansa budžeta - rekao je Žarko Vujović (DF), predsjednik Skupštine TK.

Veoma važna odluka koju smo donijeli, dodao je on, kreditno je zaduženje od 20 miliona KM.

- Polovina tog iznosa ići će na početak gradnje Kampusa Univerziteta u Tuzli, a ostatak na nove zgrade za Općinski sud Lukavac, Pololicijsku upravu Živinice te rekonstrukciju zgrade "Soda so", koja je zapaljena u protestima 2014. godine, a plan je da ona ponovo bude administrativni centar kantona - rekao je Vujović.

Skupština TK je u ovoj godini usvojila je 22 zakona, dva nacrta zakona, 22 odluke, dvije strategije, dva plana, dva programa...

Lejla Vuković (SDA), zamjenica predsjednika Skupštine TK, istakla je da su u ovoj godini zastupnici imali mnogo inicijativa.

- Istakla bih inicijativu koja je bila u programu rada Vlade TK, odnosno ukidanje takozvnih "markica" participacije, čiji je trošak od građana preuzela Vlada TK. Jedna od posljednjih inicijativa je zapošljavanje mladih doktora koji se nalaze na evidenciji Zavoda zapošljavanje TK. Imali smo niz sastanaka s nadležnima i očekujemo realizaciju već početkom februara naredne godine - rekla je Lejla Vuković.

Zamjenik predsjednika Skupštine TK Boris Krešić govorio je o radu skupštinskih komisija i radnih tijela, koje su ove godine održale 111 sjednica, a pored toga 20 sjednica održao je i Kolegij Skupštine.

- Komisija za obrazovanje je zbog nemilih događaja imala ček 10 sjednica i na njima smo predlagali mjere koje su usvojile Vlada i Skupština TK. Predstoji nam realizacija dugorčnih mjera koje podrazumijevaju izmjene zakona, a sve u cilju sprečavanja maloljetničke delinkvencije i stvaranja sigurnih uvjeta učenicima. Komisija za borbu protiv korupcije dnevno pristižu zahtjevi, a veoma malo peredstavki je ostalo, a da nisu odgovorene. Sve na šta građani upozore, šaljemo nadležnim institucijama - kaže Krešić.

On je istakao da mu je veoma žao što na posljednjoj sjednici nisu usvojene izmjene Ustava TK, koje bi omogućile da u rukovodstvu Skupštine TK bude i predstavnik "ostalih".

- Mi ćemo ustrajati u tome i nakon proteka propisanog roka opet ćemo predložiti iste izmjene Ustava TK, jer želimo ista prava za sve građane, kao i za konstitutrivne narode - zaključio je Krešić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.