open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno
Skupština u četvrtak potvrđuje novu Vladu ZDK mandatara Nezira Pivića
Sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, na kojoj će biti potvrđena nova vlada tog kantona, mandatara Nezira Pivića, bit će održana u četvrtak, 26. oktobra.
23.10.2023. u 13:29
get url
text

To je Feni potvrdio predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić.

Nakon tri hitne sjednice u cilju prekompozicije vlasti u tom kantonu, odžanih ovog mjeseca - 9, 11. i 17. oktobra, na kojima je proglašena nova parlamentarna većina predvođena Strankom demokratske akcije te je izvršena promjena na čelu Skupštine ZDK, a zatim izglasano nepovjerenje i smjena Vlade ZDK, ovo će biti prva redovna sjednica u tom procesu.

- Sjednica u četvrtak imaće samo jednu tačku dnevnog reda: Imenovanje nove Vlade ZDK. Kolegij Skupštine ZDK, koji je danas zasjedao te zakazao ovosedmičnu sjednicu na kojoj će biti imenovana nova Vlada ZDK, već je za narednu sedmicu, za četvrtak, 2. novembra, u 11 sati zakazao održavanje i otkazane redovne oktobarske sjednice Skupštine ZDK. Stručne službe su počele konsultacije sa klubovima stranaka - rekao je Huskić.

Osim budućeg premijera Pivića, članovi nove Vlade ZDK bit će: Mirza Mušija iz Kaknja, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta; Emir Vračo iz Visokog, ministar unutrašnjih poslova; Nebojša Nikolić iz Zenice, ministar pravosuđa i uprave, Jasmin Čajić iz Tešnja, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (svi SDA); Adnan Šabani iz Zenice, ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša i dr. Aida Salčinović iz Zenice, ministrica zdravstva (prijedlog Kluba samostalnih zastupnika "Amela Granić i Alen Kapković", zastupnici koji su napustili BHI-KF); Antonio Šimunović, zajednica iz Žepča, ministar rada, socijalne politike i izbjeglica (prijedlog samostalnog zastupnika Ive Tadića, koji je nedavno napustio Hrvatsku demokratsku BiH).

Članovi nove Vlade ZDK ostaju kadrovi Demokratske fronte - dosadašnja ministrica finansija Dženana Čišija iz Visokog te ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica iz Maglaja, kao i kadar Narodnog evropskog saveza Samir Šibonjić iz Zavidovića, ministar privrede. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.