open-navfaktor-logo
search
Kompleksna situacija
Skupština USK protiv povratka migranata u "Biru"
Zastupnici u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK) na današnjoj su vanrednoj sjednici jednoglasno podržali dosadašnje djelovanje i predložene mjere Kantonalne operativne grupe za situaciju s migrantima, odnosno između ostalih, usvojili i zaključak o neprihvatanju ponovnog privremenog otvaranja Migracionog centra "Bira" u središtu Bihaća.
23.12.2020. u 15:26
get url
text

- Ne možemo prihvatiti povratak ilegalnih migranata u centar "Bira" zbog njegovog položaja i zbog već viđene narušene sigurnosne i zdravstveno - epidemiološke situacije građana i njihove imovine. Žao mi je što se samo mi već mjesecima bavimo ovom kompleksnom situacijom, kao i što u ovom slučaju nemamo konkretnu saradnju s nadležnim državnim institucijama - kazao je predsjedavajući Skupštine USK Razim Halkić.

Sjednici je prisustvovao i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, koji je tražio maksimalnu koordinaciju djelovanja na kontroli sigurnosne situacije prvenstveno u gradu Bihaću.

- Zahtijevao sam da se policijskim službenicima omogući da na najbolji način zaštite građane i njihovu imovinu. Ne pristajemo na ponovno otvaranje Migracionog centra "Bira" u središtu grada, ali smatram da ulaz ne trebaju onemogućavati građani, nego pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova USK. Ponavljam da ni u kom slučaju nismo protiv migranata i izbjeglica, nego da samo štitimo građane Bihaća. Kada su u pitanju dešavanja na Lipi, reći ću samo da mi za to ne možemo biti odgovorni, budući da smo na ovo upozoravali devet mjeseci. Vijeće ministara po tom pitanju nije apsolutno ništa uradilo od aprila, a još su nam jučer poslali instrukcije o smještanju ilegalnih migranata u središte grada. Mi smo naravno spremni za razgovor, saradnju i pronalazak prihvatljivog rješenja za sve - riječi su gradonačelnika Fazlića.

Na sjednici su podržane i ranije odluke Kantonalne operativne grupe o kontroli sigurnosne, zdravstveno - epidemiološke i humanitarne situacije, te još jednom upućen poziv predstavnicima nadležnih državnih institucija na zajedničko djelovanje i pronalazak rješenja kompleksne situacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.