open-navfaktor-logo
search
Stupili na dužnost
Skupština većinom glasova potvrdila Vladu ZDK premijera Nezira Pivića
Skupština Zeničko-dobojskog kantona potvrdila je na svom današnjem zasjedanju većinom glasova zastupnika novu Vladu tog kantona, koju će predvoditi Nezir Pivić iz Zenice, kadar Stranke demokratske akcije.
26.10.2023. u 12:22
get url
text

Članovi Vlade su nakon izglasavanja položili zakletvu te stupili na dužnost.

Pivića je za mandatara nove vlade tog kantona predložio Kantonalni odbor SDA ZDK, a podržale ga stranke nove parlamentarne većine u tom kantonu, koju još čine i zastupnici Demokratske fronte, Saveza za bolju budućnost, Narodnog evropskog saveza te četvoro samostalnih zastupnika Amela Granić, Alen Kapković i Naida Delibašić-Alagić koji su napustili Bosanskohercegovačku inicijativu - Kasumović Fuad te Ivo Tadić (napustio Hrvatsku demokrtasku zajednicu BiH), koja broji ukupno 21 zastupnika.

Pivić je u svom 25-minutnom ekspozeu najavio kompletnu reviziju stanja u tom kantonu, s akcentom na zakonitost odluka prethodne vlade koju je predvodila Amra Mehmedić iz Zenice (BHI-KF).

Fokus nove vlade, podvukao je, bit će poboljšanje stanja u svim segmenatima života, prije svega na zadržavanju mladih, većem zapošljavanju, poboljšanju mjera socijalne i dječije podrške, zadržavanje liderske pozicije u industrijskoj proizvodnji, poboljšanju cjelokupnog lanca prehrambene industrije, jačanju kapaciteta zdravstva te povećanju broja timova primarne zdravstvene zaštite, hitne medicinske službe, sekundarne zdravstvene zaštite...

- Vlada će u toku ovoga mandata realizirati i generacijski projekt 'Energetske efikasnosti', u cilju toplifikacije objekata u ZDK te će uložiti dodatna sredstva u energetsku transformaciju. Poseban fokus Vlada će staviti na tvz. 'zelene politike zaštite okoliša i životne sredine' - kazao je Pivić.

Najavio je izgradnju Centra za odvajanje i reciklažu otpada te zatvaranje "divljih deponija", koje su nekim lokalnim zajednicama prihvatljive iako nemaju dozvole za odlaganje otpada. U fokusu će, dodao je, biti obrazovanje u cjelini te Univerzitet u Zenici, za koji je kazao da se isticao svojim uspjesima, ali koji je "unazad nekoliko godina doživio pad povjerenja među studentima" te je doživio i pad na relevantnim svjetskim ljestvicama.

Najavio je kadrovsko i infrastrukturno jačanje Kantonalne bolnice Zenica, s ciljem da stekne status univerzitetskog kliničkog centra te postane poligon za istraživanje i nastavna baza Medicinskog fakulteta u Zenici. Novi informacioni sistem omogućit će, najavio je, uvođenje elektronskih zdravstvenih iskaznica.

Vlada će donijeti i sve potrebne zakonske akte za uspješnu institucionalnu borbu protiv korupcije te za suzbijanje sukoba interesa.   

- Naša iskrena namjera je da obnovimo odnose sa domaćim i inostranim partnerima, da se izgradimo kako kanton-predvodnik svih pozitivnih procesa u Federaciji BiH te temljem toga da koristi imaju građani u ZDK u cjelini. U tom procesu moramo svi raditi zajedno - poručio je Pivić.

U sklopu rasprave o novom sastavu Vlade ZDK, zastupnici opozicije, u kojoj su sada Socijaldemokratska partija BiH, Hrvatska demokratska zajednica BiH, Narod i Pravda, BHI-KF te Naša stranka, iznosili su primjedbe na kompletan proces imenovanja nove vlade, ali i da će u sastavu nove vlade biti samo dvije žene te po jedan ministar iz reda Hrvata i Srba.

Zastupnik HDZ-a Ivica Penić iz Žepča kazao je kako oni ne mogu prisustvovati "nezakonitom i neustavnom imenovanju nove vlade", zbog, navodnog, nelegitimnog predstavljanja hrvatskog naroda. Nakon obraćanja, Penić i zastupnica te stranke Anita Paurić iz Zenice, iz protesta su napustili salu.

Zastupnici pozicije, prije svega liderske SDA, kazali su svojim kolegama iz opozicije, a dosadašnje pozicije, da su upravo oni odgovorni za takvo stanje, jer su izglasali izmjene i dopune Zakona o Vladi ZDK, nakon čega je izglasana vlada s tri ministra iz reda Hrvata, umjesto dotadašnja dva ministra.

Samostalni zastupnik iz reda Hrvata Ivo Tadić iz Žepča referirao se na izlaganje "svog kolege Penića", s kojim je donedavno bio u istom zastupničkom klubu, navodeći da su ovo sve napravili Penićevi "mentori iz Žepča".

On je istakao da je donošenje izmjena i dopuna Zakona o Vladi ZDK, od prethodne većine, bio "trenutak kada je HDZ morao napustiti parlamentarnu većinu i povući iz vlasti svoja dva ministra". Najavio je kako će nastaviti boriti se za interese Hrvata iz cijelog kantona.  

Osim mandarata Pivića, novi članovi Vlade ZDK danas su postali: Mirza Mušija iz Kaknja (ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta), Emir Vračo iz Visokog (ministar unutrašnjih poslova), Nebojša Nikolić iz Zenice (ministar pravosuđa i uprave), Jasmin Čajić iz Tešnja (ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva), Adnan Šabani iz Zenice (ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša) i dr. Aida Salčinović iz Zenice (ministrica zdravstva), koji su prijedlog Kluba samostalnih zastupnika "Amela Granić i Alen Kapković" te dr. Antonio Šimunović iz Žepča (ministar rada, socijalne politike i izbjeglica), koji je prijedlog samostalnog zastupnika Ive Tadića iz Žepča.

U vladi ostaju dosadašnji kadrovi Demokratske fronte - ministrica finansija Dženana Čišija iz Visokog te ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica iz Maglaja, kao i kadar Narodnog evropskog saveza, dosadašnji ministar privrede Samir Šibonjić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.