open-navfaktor-logo
search
Zakazana sjednica
Skupština ZDK 10. marta o izmjenama Zakona o Vladi, imaju li dovoljno ruku da izmijene njen nacionalni sastav
Sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona zakazana je za 10. mart kada će se na dnevnom redu naći izmjene Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona, kojim se ukida odredba kojom je utvrđen tačan broj ministara iz svakog od tri konstitutivna naroda.
06.03.2023. u 07:49
get url
text
Skupština ZDK
Skupština ZDK

VEZANI TEKST - Trećina zastupnika u Skupštini ZDK zatražila zaštitu vitalnog nacionalnog interesa zbog imenovanja Vlade

Zakon je propisao da se Vlada ZDK sastoji od sedam članova iz reda bošnjačkog, te po dva člana iz reda hrvatskog i srpskog naroda.

Aktuelna Vlada ZDK osnovana je mimo ovog zakona s obzirom na to da ima tri člana iz reda hrvatskog i šest iz reda bošnjačkog naroda, te dva iz srpskog. Zbog te činjenice se trećina zastupnika u Skupštini ZDK obratila Ustavnom sudu FBiH čija se odluka čeka. Interesantno je da se nakon donošenja ovakve odluke o imenovanju nove vlade pristupilo izmjenama zakona.

Ove izmjene su sporne prije svega za SDA i HDZ iz kojih navode da se ukidanjem odredbe o tačnom broju članova Vlade iz svakog od konstitutivnih naroda može desiti da ubuduće Vlada bude i jednonacionalna.

Ipak, očekuje se da će izmjene Zakona o Vladi ZDK proći na Skupštini s obzirom na to da potrebnu većinu imaju partneri SDP, DF, Narod i pravda, Naša stranka, NES i Bh. inicijativa-Kasumović Fuad. Dio vlasti je i HDZ čiji su pak ministri prije nekoliko dana napustili sjednicu Vlade ZDK ne želeći podržati izmjene Zakona o Vladi.

Goran Bulajić, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine ZDK i zastupnik DF-a, rekao nam je da smatra da će izmjene zakona biti usvojene imajući u vidu da su ih podržali ministri iz stranaka koji čine većinu, osim HDZ-a. Istakao je da za DF tu nema ništa sporno.

- I Zakon o Vladi Kantona Sarajevo i Zakon o Vladi Tuzlanskog kantona nije egzaktno naveo broj ministara iz svakog od konstitutivnih naroda. Izmjenama zakona se ne narušava nacionalna zastupljenost niti su diskriminirajuće – kazao je Bulajić.

Pojasnio je da će u zakonu ostati odredba da Vlada ZDK održava nacionalnu strukturu Kantona po popisu stanovništva iz 1991. godine.

Na konstataciju da odluka o imenovanju Vlade ZDK nije donesena u skladu s postojećim zakonom i da se čini da se zakon mijenja kako bi se prilagodio odluci o imenovanju, Bulajić je odgovorio da tako ispada, ali da su i ranije dok su bili u opoziciji pričali o tome.

- Sad kako smo prešli u poziciju, stvari dobijaju obrise. Ostaje, znači, popis stanovništva kao osnova za formiranje Vlade. Ne mogu zamisliti da će doći neka većina i predložiti u Vladu 11 Bošnjaka ili 11 Hrvata. To ne bi imalo uporišta u popisu stanovništva – dodao je Bulajić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.