open-navfaktor-logo
search
Otkrivamo detalje
Skupštinska većina postoji već dva i po mjeseca: Zašto TK još nije dobio novu Vladu i čija odluka se čeka?
Tuzlanski kanton (TK) prvi je u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) održao konstituirajuću sjednicu na kojoj je 35 novoizabranih zatupnika prihvatilo mandate, a zatim je uslijedio i izbor delegata za federalni Dom naroda.
19.01.2023. u 15:21
get url
text

Skupštinska većina koju predvodi Stranka demokratske akcije (SDA) sa 13 zastupnika, a čine je još Demokratska fronta (DF) sa četiri te dva zastupnika Pokreta demokratske akcije (PDA) koji djeluju kao nezavisni, bila je poznata još početkom novembra. Naknadno su je "pojačali" dva zastupnika Stranke za BiH (SBiH) i jedan Socijaldemokrata (SD) BiH. To su ukupno 22 ruke, više nego komotna većina, ali nova Vlada TK još nije formirana.

Da skupštinska većina funkcionira u praksi pokazalo je usvajanje budžeta TK, prvo u nacrtu, a zatim i u formi prijedloga, što je obavljeno u decembru, prije svih ostalih kantona.

- SDA treba da preda ime mandatara, a zatim počinju teći rokovi za formiranje nove Vlade TK. Očekujem da ćemo u februaru završiti posao oko izvršne vlasti - kaže Mahir Mešalić, federalni zastupnik DF-a i jedan od čelnih ljudi ove stranke u TK.

Kada je buduća Vlada TK u pitanju većina ključnih stvari je dogovorena, SDA će dobiti premijera i osam ministarstava, DF tri ministarstva, a SBiH jedno. S obzirom na to da SDA ima potpisan sporazum sa SDBiH, ova stranka će dobiti određene pozicije, ali još nije precizirano koje.

Iako je skoro sve dogovoreno, postavlja se pitanje zašto izvršna vlast u TK još nije formirana. Kako nezvanično saznajemo, čeka se šta će se dogoditi po pitanju formiranja vlasti na nivou FBiH, a najveći razlog za to su dva zastupnika SBiH. Naime, zastupnici SBiH u TK potpisali su sporazum sa DF-om o zajedničkom djelovanju, ali to nije odobrila Centrala SBiH u Sarajevu. U TK koalicioni partneri priželjkuju ulazak SBiH u vlast "u punom kapacitetu", a za to će signal doći s nivoa Federacije BiH.

Gradske i općinske organizacije SDA za mandatara za sastav nove Vlade TK kandidirale su Irfana Halilagića, Asima Aljića, Begana Muhića, Senadu Dizdarević, Hajrudina Mehanovića i Rijada Joldića. To je konačan spisak imena o kojima će odlučivati Izvršni odbor SDA.

Kada je u pitanju raspodjela ministarstava, DF će dobiti resore kulture, sporta i mladih, trgovine, turizma i saobraćaja te zdravstva ili pravosuđa i uprave, a SBiH prostorno uređenje i zaštitu okolice. Ostala ministarstva pripast će SDA.

Dakle, iako vlast u TK još nije formirana, skupštinska većina koja je okupljena prije dva i po mjeseca je stabilna i ne ovisi o bilo kojem drugom nivou vlasti. Ostaje da se vidi hoće li s nivoa FBiH nešto biti "spušteno" u TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.