open-navfaktor-logo
search
Lagao na konkursu
Skupštinski zastupnik u Brčkom optužen za krivotvorenje isprave
Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv zastupnika u brčanskoj Skupštini Damira Bulčevića (40) zbog sumnje da je 2018. godine u postupku imenovanja za šefa Inspektorata lažno potvrdio nepostojanje sukoba interesa u vezi s političkim angažmanom.
16.02.2022. u 10:13
get url
text

Bulčević je optužen da je svjesno i namjerno, iako je u to vrijeme obavljao više funkcija unutar lokalne organizacije Stranke demokratske akcije (SDA), napravio, ovjerio i nadležnom organu predao lažnu izjavu u kojoj je naveo da nije član organa političkih stranaka, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Tužilaštvo ga je optužilo da je 2018. godine, iako je u mandatnom periodu od 2015. godine do 2019. godine obnašao funkciju potpredsjednika Organizacije SDA Brčko i člana - dopredsjednika Izvršnog odbora te političke organizacije, u postupku prijema u državnu službu izjavio da nije član organa političkih stranaka.

Kako se navodi u optužnici, on je izjavu s dijelom lažnih navoda ovjerio kao istinitu, te je predao Odboru za zapošljavanje zajedno s ostalom potrebnom dokumentacijom za poziciju šefa Inspektorata u Uredu gradonačelnika.

Izjava je upotrijebljena da se utvrdi kako Bulčević ispunjava uvjete konkursa, a nakon potvrde izbora od gradonačelnika zasnovao je radni odnos na neodređeno vrijeme na tom radnom mjestu.

Pred Osnovnim sudom Distrikta koji je potvrdio optužnicu, Bulčević je optužen za krivično djelo "krivotvorenje isprave" s propisanom novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.