open-navfaktor-logo
search
Lista poslodavaca
Slab odziv nezaposlenih za sezonske poslove u KS: Niko neće da čisti groblja, radi fizičke poslove...
Nakon što je prošlog mjeseca objavljena lista poslodavaca koji su ispunili uvjete za učešće u programu sufinaniranja Javih radova, sa zainteresiranim radnicima potpisani su ugovori. Međutim, direktori preduzeća koja su konkurisala nezadovoljni su brojem zainteresiranih za sezonske poslove.
11.07.2023. u 06:48
get url
text

Javni radovi ove godine mjesečno za angažman nezaposlenim donose novčanu nadoknadu od 900 maraka.

VEZANI TEKST - Komunalna preduzeća u Sarajevu angažiraju 700 nezaposlenih, plaćaju 900 maraka

Uvjete je ispunilo 28 poslodavaca, između ostalih, KJKP Rad, KJKP Park, KJKP Pokop, JU Fond memorijala Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, KJU za zaštićena prirodna područja, KJP Centar Skenderija, JP Olimpijski bazen Otoka, Centrotrans, Crveni Križ Općine Centar, Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Kantona Sarajevo i Udruženje Atletski klub Sarajevo.

Samo jedan poslodavac nije ispunio uvjete, a riječ je o Udruženju Crveni križ Općine Novi Grad. Kako je nevedeno, poslodavac nije dostavio uvjerenje o izmirenim obavezama, niti izjavu da nije u PDV sistemu.

Menadžment Centra Skenderija tražio je sufinansiranje za ukupno 35 osoba. Vlada KS im je odobrila 27. Međutim, direktor Skenderije Damir Petrinić kazao je za Faktor da se prijavilo svega nekoliko zainteresiranih radnika, a posla je, tvrdi puno.  

- Treba nam veliki broj radnika kada su sajmovi i kada je Zimska čarolija za postavljanje leda. Treba nam i pripravnika. Jednostavno, treba nam ljudi. Imali smo nedavno konkurs u Odjelu za finansije i to ozbiljno i fino mjesto. Niko nam se nije javio. Nažalost, situacija sa tržištem rada je loša. Da ne spominjem koliko nam konobara treba kada su koncerti – kazao nam je Petrinić.

Smatra da je naknada od 900 KM uredu, ali da bi trebalo razmisliti da se ovaj iznos poveća "ukoliko želite imati dobar odziv ljudi".

Nedovoljan odziv radnika ove godine je i u Pokopu koji je tražio njih 40. Ovaj broj je im je Vlada i odobrila, međutim kako nam je kazao direktor ovog preduzeća Samir Kurtanović, negdje oko Bajrama počelo je raditi svega desetak ljudi.

- Neki napuste posao nakon par dana, dođu malo rade i odu. Neće niko da radi fizičke poslove – kazao je Kurtanović.

Na pitanje o kojim poslovima je riječ, kazao je da se radi o čišćenju grobalja.

KJKP Rad odobreno je 200 sezonskih radnika koliko je i traženo.

Direktorica ovog javnog preduzeća, koje je zaduženo za čistoću grada, Vera Arautović kazala je da se na javni poziv prijavilo samo 39 zainteresiranih radnika.

V.d. direktorice JU Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Edina Ljubuškić kazala je za Faktor da su svi poslodavci kojima je odobreno učešće u program javnih radova sa Službom potpisali ugovore o finansiranju i do sada je angažovano 97 nezaposlenih osoba sa evidencije nezaposlenih od ukupno 700 koliko je programom planirano, a realizacija i angažovanje preostalih nezaposlenih osoba je u toku.

- Osobe se angažuju na period do dva mjeseca i imaju mjesečnu neto naknadu u iznosu od 900 KM - kazala je Ljubuškić.

   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.