open-navfaktor-logo
search
Oboren izvještaj DZKS
Slijedi li Baltiću smjena zbog borbe frakcija u SDP-u, nepravilnosti u radu ili...: Spahić poručuje da ima materijalne dokaze
Na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, između ostalih, pao je i Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo za 2022. godinu.
20.02.2024. u 12:05
get url
text

VEZANI TEKST - Dom zdravlja KS nabavio uniforme, radnici poručili: U njima izgledamo kao robijaši, žene moraju hodati kao gejše

Pored Doma zdravlja KS, nisu usvojeni ni izvještaji Zavoda za zdravstvenu zaštitu zaposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova KS, Javne ustanove Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu...

Zanimljivo da Izvještaj Doma zdravlja KS nije dobio podršku ni zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP), stranke iz koje dolazi aktuelni direktor Abel Baltić, čiji mandat su obilježile sumnje na nepravilnosti. S obzirom na glasanje u Skupštini KS, može se očekivati i smjena u Domu zdravlja KS.

Pitanje je da li se SDP, odnosno njegovi koalicioni partneri iz Naroda i pravde i Naše stranke vode principijelnim razlozima ili su neke druge stvari u pitanju?

- Nije samo problem u Domu zdravlja KS, slična je situacija u nizu drugih javnih preduzeća u Kantonu. Recimo, imamo slučaj Apoteka Sarajevo, ali tamo je kadar NiP-a kojeg čuva stranka. Ova situacija u Domu zdravlja KS navodi da se vjerovatno radi o preslagivanju u SDP-u.

Vjerovatno će biti smjena, doći će neki novi kadar iz SDP-a, ili će se iz recimo, iz Pokopa prebaciti kadar u Apoteke, a iz Doma zdravlja u Pokop..., i tako ukrug. To je "Trojkin" način rada. A što je najvažnije, svi izvještaji su katastrofa - kaže za Faktor Faruk Kapidžić, zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA).

VEZANI TEKST - JU Dom zdravlja KS: Direktor Baltić kupuje auto od 72.000 KM, a sa sanitetskih vozila otpadaju točkovi

I zastupnik Demokratske fronte Albin Zuhrić stava je da se ovdje ne radi o principijelnim odlukama vlasti u KS.

- Ja bih volio da je pad izvještaja plod ozbiljne analize o poslovanju Domu zdravlja, ali bojim se da se radi o borbi dvije frakcije u SDP-u. To se prelijeva i na izbor generalnog direktora KCUS-a koji se zakomplikovao. Da se radi o principijelnim razlozima, pali bi i izvještaji drugih institucija u KS koje podržava SDP - istakao je Zuhrić za Faktor.

Ademir Spahić, predsjednik Upravnog odbora Doma zdravlja KS za Faktor je kazao kako, nakon što nije usvojen izvještaj o radu i finansijskom poslovanju ove javne ustanove, treba postupiti po zakonu. 

- U skladu sa zakonskim procedurama, Vlada KS bi na prijedlog kantonalnog ministra trebala da razriješi Upravni odbor, Nadzorni odbor i generalnog direktora. U Domu zdravlja KS ima mnogo propusta, prije svega u organizacionom smislu. Nije postignuto poboljšanje primarne zaštite. Rad UO tokom mandata bio je konstruktivan, imam dokumentaciju sa svake sjednice. Sada se treba ispoštovati zakon, jedva čekam da vidim obrazloženje za smjenu - izjavio je Spahić.

Spahić, koji se ne tako davno spominjao kao prijedlog SDP-a za kantonalnog ministra zdravstva, naglasio je kako je opozicija bila konstruktivna kada je govorila o nepravilnostima u radu DZKS.

- Imam materijalne dokaze za nepravilnosti. Upravni odbor je ukazivao na njih još dok je ministar zdravstva KS bio Haris Vranić. Ponavljam, ja sam legalista, UO je radio u skladu sa zakonom. Raspložen sam da se u TV duelu nađem sa ministrom ili čelnikom Skupštine i predočim sve dokaze.

Što se tiče spekulacija da se radi o preslagivanju u SDP-u, vidjet ćemo šta nose naredni dani. Ja sam tu targetiran, vjerovatno iz SDP-a - naglasio je Spahić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.