open-navfaktor-logo
search
Pritvor na Igmanu
Slikanje i ulaganje nije isto: Iz Naše stranke i Vlade KS se hvale gradnjom objekta za koji nisu osigurali ni marku
Na planini Igman, nadomak Sarajeva, gradi se pritvorska jedinica, a radove su jučer u pratnji direktora Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo Faruka Zubčevića, obišli premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministrica pravde i uprave Darja Softić Kadenić. Nakon obilaska tog lokaliteta dvojac iz Vlade KS se pohvalio projektom sa kojim doslovno nisu imali dodirnih tačaka. 
16.05.2023. u 14:06
get url
text

Riječ je o istražnom zatvoru čiji je kapacitet 160 ćelija. Započinjanjem tog projekta prije nekoliko godina Vlada i Ministarstvo pravde Federacije Bosne i Hercegovine stvorili su uvjete za početak reforme pravosuđa, a koji se odnosi na segment izvršavanja krivično-pravnih sankcija.

Izgradnjom novog kompleksa objekata Pritvorske jedinice KPZ-a Sarajevo na Igmanu, gdje su radovi pri kraju, bit će na raspolaganju 3.500 kvadratnih metara korisnog prostora za smještaj osoba koje će biti pritvorene po nalogu Općinskog i Kantonalnog suda Sarajevo.

Objekat u Sarajevu u kojem se trenutno nalazi pritvor bit će ustupljen sarajevskom Tužilaštvu, te Općinskom i Kantonalnom sudu, koji godinama imaju problem nedostatka prostora u sadašnjim prostorijama. Da se taj prostor adaptira sudovima i Tužilaštvu KS, za to se isto pobrinula Vlada FBiH.

Gradnju Pritvorske jedinice KPZ-a Sarajevo na Igmanu niti jednom markom ne finasira Vlada Kantona Sarajevo, iako su se njeni zvaničnici jučer direktno pohvalili da oni grade, pa su tako prigodne fotografije i napise objavili i na društvenim mrežama i svoje političke stranke. 

Ovaj projekat pokrenula je i finansira Vlada Federacije na čelu sa tadašnjim premijerom Fadilom Novalićem i ministrom pravde FBiH Matom Jozićem, kao i Evropska unija.

U informaciji Federalnog ministarstva pravde prezentiranoj na jednoj od sjednica Vlade FBiH, između ostalog, navedeno da su 2021. godine započeti radovi na izgradnji novog kompleksa KPZ-a u Sarajevu na lokalitetu Igman, mikrolokalitet Blažuj, a čije radove sufinansira Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Vrijednost sufinansiranih radova iznosi 4,6 miliona eura. Paraleno sa izgradnjom ovog kompleksa, Vlada Federacije BiH je na ovom lokalitetu započela aktivnosti na izgradnji dodatnog "Objekta B" čijim će se završetkom osigurati potpuno funkcioniranje novog kompleksa.

Vlada Federacije, kontinuirano od 2019. godine do sada, iz budžeta FBiH izdvojila je ukupno 9,6 miliona KM. Samo 1,8 miliona KM planirano je za izgradnju infrastrukture koja uvezuje cijeli kompleks novog Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo, dok je 350.000 KM izdvojeno za dozvole. Završetak svih radova na izgradnji i opremanju novog kompleksa KPZ Sarajevo očekuje se tokom 2024. godine.

Krajnji rok za potpisivanje ugovora za rekonstrukciju sadašnjih prostorija KPZ Sarajevo je avgust 2023. godine, a tender za odabir izvođača radova pokrenut je u januaru ove godine. Vrijednost investicije iz programa IPA 2019 iznosi 3,2 miliona eura, dok je Vlada Kraljevine Norveške osigurala izradu projektne dokumentacije u iznosu od oko 80.000 KM.

Neophodno je da Kazneno-popravni zavod Sarajevo najkasnije do polovine ove godine napusti prostorije koje koristi u ulici Branilaca Sarajeva i pravo posjeda i korištenja prepusti Općinskom i Kantonalnom sudu u Sarajevu, odnosno Minstarstvu pravde i uprave Kantona Sarajevo, kako bi se implementirao projekt rekonstrukcije i proširenja kapaciteta Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu, saopćeno je ranije iz Vlade FBiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.