open-navfaktor-logo
search
"Dobro je poznajem..."
Slobodan Šoja o Starom mostu: Ništa ne čudi od lažova i manipulatora kakva je Željana Zovko
Slobodan Šoja, historičar i bivši bh. ambasador, komentirao je europarlamentarku Željanu Zovko, a u vezi sa slučajem Starog mosta koji je aktuelna tema ovih dana nakon što je Zovko tu historijsku građevinu i zaštićenu bh. baštinu pripisala "hrvatskoj kulturnoj baštini".
12.01.2024. u 13:37
get url
text

VEZANI TEKST - Oručević: Željana Zovko je zasluženo dobila priznanje Centra za mir, zasluženo joj ga oduzimamo

- Mnogi ljudi ne znaju da se upis Starog mosta na UNESCO-vu listu kulturne baštine trebao dogoditi nekoliko godina ranije, tačnije u decembru 2000. godine. Preporuka je bila data 1999. godine. Čekali smo nestrpljivo kad će se to dogoditi, a onda je u decembru 2000. godine Komitet za svjetsku baštinu umjesto upisa kojeg smo očekivali odložio upis zbog toga što je UNESCO dobio informacije da se u zaštićenoj zoni oko Starog mosta obavljaju građevinski radovi bez kontrole koja je bila obavezna. A mi, korumpirani idioti, mislili da to UNESCO neće saznati!

Od tog dana do jula 2005. kad je UNESCO upisao Stari most na svoju listu trebalo je mnogo toga uraditi i dokazati. To dobro znam iz prve ruke. U sjedištu UNESCO-a u Parizu koordinaciju svega radile su dvije osobe, oboje ambasadori BiH pri UNESCO-u: Slobodan Šoja od 2000. do 2004. godine i Željana Zovko od 2004. do 2005. godine.

Manipulator i lažov kakva je Željana svu je zaslugu za upis naravno prebacila na sebe iako me je zamijenila na mjestu ambasadora kad je skoro sve bilo završeno i pripremljeno.

VEZANI TEKST - Predsjednik GV-a Mostara: Stari most nije hrvatsko već bosanskohercegovačko naslijeđe

Stalno je ponavljala sintagmu: "Upisala sam Stari most na UNESCO-vu listu". Ja se nikad nisam hvalio da sam učinio bilo šta, a učinio sam dosta, jer sam i onda i danas vjerovao da je jedina osoba koja je zaslužna za upis upravo - Stari most i niko više.

Pa kad se u trenucima dok ovo pišem u Briselu održava predstavljanje Starog mosta u Mostaru kao dijela hrvatske baštine, ja se ničemu ne čudim jer poznajem dobro dotičnu europarlamentarku - naveo je Šoja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.