open-navfaktor-logo
search
Bogati biznismen
Slobodan Stanković na crnoj listi zbog saradnje s Dodikom
Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država (OFCA) na crnu listi je dodalo i Slobodana Stankovića bliskog saradnika člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika. 
03.10.2022. u 19:30
get url
text
Slobodan Stanković
Slobodan Stanković

Slobodan Stanković jedan je od najbogatijih pojedinaca u Bosni i Hercegovini i dugogodišnji je vlasnik velike građevinske firme u Republici Srpskoj, Integral inžinjering A.D. Laktaši.

Kako se navodi u saopćnju Ministarstva finansija SAD-a, Stanković i Integral se dovode u vezu sa korupcijom u građevinskom sektoru, gdje je Integral dobio neke od najvećih projekata u RS-u zahvaljujući svojoj bliskoj saradnji sa rukovodstvom RS-a, tačnije Miloradom Dodikom.

Kako dalje navode, veliki građevinski projekti se često predaju Stankoviću bez fer i otvorene konkurencije. Ogromna većina Stankovićevog bogatstva dolazi iz javnog novca, a on je također i bivši vlasnik alternativne Televizije d.o.o. Banja Luka (ATV).

ATV je davno prepoznat i označen kao mediji koji je pod ličnom kontrolom korumpiranog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, čija secesionistička retorika i djelovanje u RS-u ugrožava njenu stabilnost, ali i stabilnost cijele BiH.

Nakon što je Stanković kupio ATV, ova medijska kuća postala je otvoreno pristrasna i naklonjena prema Dodiku.

- Stanković je danas stavljen na izvršnu naredbu jer je materijalno pomogao, sponzorirao, pružio finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku, robu ili usluge Dodiku. Integral inženjireing zbog toga što je bio u vlasništvu, pod kontrolom,  djelovao, navodno djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno, Stankovića - navodi se u saopćenju američkog Ministarstva te dodaju:

- Dodik je ranije određen po izvršnoj naredbi E.O. 13304, jer je aktivno ometao i predstavljao značajan rizik za mir i stabilnost te je direktno ili indirektno povezan s korupcijom na Zapadnom Balkanu - navodi se u saopćenji Ministarstva finansija SAD-a.

Također, medijska kuća ATV je na američkoj crnoj listi zbog toga što je, kako navode iz OFCA-a, bio u vlasništvu ili pod kontrolom Dodika, ili zbog toga što je djelovao direktno ili indirektno u njegovo ime.

POSLJEDICE SANKCIJA

Kao rezultat današnje akcije, sva imovina Stankovića koja se nalaze u Sjedinjenim Državama je blokirana.

Zabrane također uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe, u ovom slučaju Stankovića.

Pored toga, finansijske institucije i druga lica koja obavljaju određene transakcije ili aktivnosti sa sankcionisanim subjektima i pojedincima mogu se izložiti sankcijama ili biti predmet izvršne radnje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.