open-navfaktor-logo
search
Nerazjašnjene okolnosti
Slučaj direktorice Hitne pomoći KS: Ured za borbu protiv korupcije još provjerava
Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo nastavlja sa vršenjem provjera, s obzirom na to da još postoje nerazjašnjene okolnosti, odgovorili su iz ovog Ureda na pitanje kada će javnost biti upoznata sa konačnim epilogom u slučaju smjene direktorice ove zdravstvene ustanove.
15.06.2023. u 07:58
get url
text

Dodaju kako je Ured 23. maja zaprimio prijavu koja se odnosi na eventualne nepravilnosti u postupku razrješenja direktorice Javne ustanove Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS prim. dr. Amre Bašić-Živadinović.

Postupajući po zaprimljenoj prijavi pokrenut je postupak provjera navoda iz prijave, te su prikupljeni relevantni podaci i dokumentacija.

- Iz zaprimljene dokumentacije proizilazi da je 10. maja Bašić-Živadinović samoinicijativno podnijela molbu Upravnom odboru za razrješenje sa dužnosti direktorice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS. Postupajući za zaprimljenoj molbi, Upravni odbor je na 28. sjednici održanoj 22. maja donio odluku o razrješenju Bašić-Živadinović sa dužnosti direktora (sa dva glasa za, jednim suzdržanim i jednim protiv). Također, istog dana Upravni odbor je donio odluku o imenovanju nove direktorice dr. Jasne Husejinbegović-Musić kao vršioca dužnosti, koja je prije toga bila član Upravnog odbora - navode iz Ureda.

Kako su dalje istakli, donesene odluke Upravnog odbora su 23. maja dostavljene Ministarstvu zdravstva KS na dalje postupanje, odnosno na saglasnost kako je to propisano Statutom javne ustanove.

- Ministarstvo zdravstva KS je nakon toga obavijestilo Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS da nije u mogućnosti dati traženu saglasnost za razrješenje iz razloga što Odluka o razrješenju Amre Bašić Živadinović sa dužnosti direktorice nije dobila propisanu većinu glasova Upravnog odbora, te je zatraženo od Upravnog odbora JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS da donese Odluku u skladu sa propisima - dodaju iz Ureda.

VEZANI TEKST - Čeka se konačan epilog direktorice Hitne pomoći KS; Kafedžić: Analiziramo sve, proces je složen

No 25. maja Bašić-Živadinović je putem e-maila dostavila dopis Upravnom odboru o povlačenju molbe za razrješenje sa mjesta direktorice Zavoda, koju Upravni odbor međutim nije prihvatio.

Ujedno, u pomenutom dopisu direktorice prema Upravnom odboru navedene su određene nepravilnosti.

- Upravni odbor je 26. maja zakazao hitnu elektronsku sjednicu na kojoj su članovi Upravnog odbora stavili van snage prethodno donesene Odluke o razrješenju Bašić-Živadinović sa dužnosti direktorice i imenovanju nove v. d. direktorice. Na istoj sjednici Upravni odbor je donio novu Odluku o razrješenju Bašić-Živadinović (sa tri glasa za) sa dužnosti direktora Zavoda i Odluku o imenovanju v. d. direktorice Husejinbegović-Musić. Istovremeno sa procesom razrješenja direktorice, Vlada KS je 25. maja donijela Rješenje o razrješenju Husejinbegović-Musić dužnosti člana Upravnog odbora javne ustanove na njen lični zahtjev i Rješenje o imenovanju v. d. člana Upravnog odbora Kenana Ljuhara. Ministarstvo zdravstva KS je 29. maja dalo saglasnost na donesene nove odluke Upravnog odbora o razrješenju direktorice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS i imenovanju v. d. direktorice - naveli su iz Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

Krajem prošlog mjeseca potali smo Erduana Kafedžića, šefa Ureda, da li možda Ured raspolaže informacijom - ko je u ovom trenutku direktor Hitne pomoći?

- Onaj čiji je potpis deponovan u sudu je i direktor, odnosno pravni zastupnik te ustanove - kazao je Kafedžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.