open-navfaktor-logo
search
Kantonalna inspekcija
Slučaj djevojčice Džene Gadžun: Rožajac uložio žalbu na rješenje inspekcije, Halimić nije dostavila traženo
Zdravstvenoj inspekciji Kantona Sarajevo mjesečno se dostavi oko 40 žalbi građana, pacijenata i institucija, kaže za Faktor Vildana Brdarić, glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.
18.02.2022. u 19:10
get url
text

Ističe da se zdravstveno-inspekcijski nadzori u KS obavljaju kontinuirano i u skladu sa programom rada Inspektorata sanitarne, zdravstvene, farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu, dok prioritet u postupanju inspektora predstavljaju zahtjevi za inspekcijski nadzor građana / pacijenata, kao i drugih organa i institucija.

Brdarić, u odgovoru na upit Faktora o inspekcijskim nadzorima u privatnim poliklinikama i ordinacijama u slučaju tragično preminule dvoipogodišnje djevojčice Džene Gadžun, ističe da je informacija o utvrđenom činjeničnom stanju i poduzetim mjerama u Specijalističkoj oftalmološkoj ordinaciji Dr. Halimić, Privatnoj ordinaciji za anesteziju i terapiju bola Prim. dr Suad Rožajac i Privatnoj stomatološkoj ordinaciji Bejtović u Sarajevu od 15. novembra 2021. godine, osim resornom ministarstvu koje je i pokrenulo postupak inspekcijskog nadzora, u cilju neometanog provođenja istrage, dostavljena i Tužilaštvu KS i MUP-u KS na nadležno postupanje, a koju je objavio i Faktor ranije.

VEZANI TEKST - Bejtović je još član UO ZZO KS, inspekcija u slučaju djevojčice Gadžun mu utvrdila brojne nepravilnosti

- S obzirom na već poznate i dostupne činjenice u vezi s navedenim slučajem smatramo da ih nije neophodno ponavljati, izuzev da je važno pojasniti da ukoliko se u postupku inspekcijskog nadzora utvrde određene nezakonitosti, zdravstvena inspekcija može donijeti rješenje o privremenoj zabrani, a za što se izriče rok radi otklanjanja nedostataka, dok Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, odnosno nadležni ministar zdravstva, na osnovu Zakona o zdravstvenoj zaštiti, donosi odluku o prestanku rada zdravstvene ustanove ili odluku odobrenja za obavljanje privatne prakse zdravstvenom radniku – pojašnjava Brdarić.

Kako navodi glasnogovornica KUIP-a, "odgovorna osoba Privatne oftalmološke ordinacije Dr. Halimić kantonalnoj zdravstvenoj inspekciji još nije dostavila obavijest o izvršenju Rješenja shodno čl. 84. Zakona o inspekcijama Kantona Sarajevo".

- Odgovorna osoba Privatne ordinacije za anesteziju i terapiju bola Prim. dr. Rožajac uložila je žalbu na rješenje kantonalnog zdravstvenog inspektora, kao prvostepenog organa. Drugostepeni organ potvrdio je rješenje prvostepenog organa, a kontrola izvršenja rješenja još nije izvršena jer je odgovorna osoba privremeno spriječena za rad zbog bolesti, duži vremenski period.

Privatna stomatološka ordinacija Bejtović dostavila je obavijest o izvršenju rješenja, u zakonski propisanom roku, shodno čl. 84. Zakona o inspekcijama Kantona Sarajevo - pojašnjava Brdarić.

VEZANI TEKST - Inspekcija o ordinacijama u slučaju djevojčice Džene Gadžun: Opća anestezija nije bila dozvoljena, upitna ispravnost aparata

Naime, kako je Faktor ranije pisao, inspekcija je Ordinaciji Dr. Halimić izdala upravnu mjeru kojom se zabranjuje obavljanje hirurških zahvata u općoj anesteziji, zatim organiziranje i ugovaranje zdravstvenih usluga sa pravnim i fizičkim licima koji ne ispunjavaju uvjete predviđene zakonom za obavljanje zdravstvenih djelatnosti i koja nemaju odobrenje nadležnog ministarstva zdravstva, također je naređeno i otklanjanje utvrđenih nedostataka i nepravilnosti u vezi s osiguravanjem valjanog ugovora o redovnom servisiranju medicinsko-tehničke opreme, kao i propisno vođenje medicinske dokumentacije.

Inspekcija je prilikom nadzora u Privatnoj ordinaciji za anesteziju i terapiju bola Prim. dr. Suad Rožajac naredila da se zabrani obavljanje hirurških zahvata u općoj anesteziji, zatim organiziranje i ugovaranje zdravstvenih usluga sa pravnim ili fizičkim licima koji ne ispunjavaju uvjete predviđene zakonom za obavljanje zdravstvenih djelarnosti i koja nemaju odobrenje nadležnog Ministarstva zdravstva.

Inspekcija je zabranila i upotrebu anesteziološkog aparata za opću anesteziju s monitorom - SNS COMPANY, CE0473, koji je smješten u prostorijama Privatne ordinacije za anesteziju i terapiju bola Prim. dr. Suad Rožajac, u ulici Branislava Nušića broj 166, te je naređeno izmiještanje anesteziološkog aparata za opću anesteziju s monitorom - SNS COMPANY, CE0473, van Privatne ordinacije za anesteziju i terapiju bola Prim. dr. Suad Rožajac.

Naređeno je i otklanjanje utvrđenih nedostataka i nepravilnosti i to: osigurati potvrdu o tehničkoj ispravnosti aparata defibrilatora, fizički odvojiti prostor za pregled pacijenata u predmetnoj ordinaciji, propisno voditi medicinsku dokumentaciju i to protokola pacijenata i anesteziološkog lista u skladu sa Zakonom o evidencijama u oblasti zdravstva.

Na ove mjere inspekcije Rožajac je uložio žalbu, ali je ona odbijena te rješenje ostaje na snazi.

VEZANI TEKST - Protesti u Sarajevu: Građani traže pravdu za malenu Dženu, otac Muris obratio im se plačući

Također nakon izvršenog inspekcijskog nadzora u Privatnoj stomatološkoj ordinaciji Bejtović inspekcija je zabranila organiziranje i ugovaranje zdravstvenih usluga sa pravnim ili fizičkim licima koji ne ispunjavaju uvjete predviđene zakonom za obavljanje zdravstvenih djelatnosti i koja nemaju odobrenje nadležnog ministarstva zdravstva, također je naređeno izmještanje anesteziološke opreme za opću anesteziju i to anesteziološkog aparata, termokauter-bi polar i monopolar, sauger-aspiratora, iz Privatne ordinacije za anesteziju i terapiju bola Prim. dr. Suad Rožajac, u ulici Branislava Nušića broj 166, odnosno ustupljenog prostora, vlasnika Benjamina i Jasmine Bejtović, te je zabranjeno isticanje naziva Poliklinika iznad ulaznih vrata u Privatnoj stomatološkoj ordinaciji Bejtović.

Naređeno je i otklanjanje utvrđenih nedostataka i nepravilnosti: osiguravanje ugovora o servisiranju stomatološke opreme, propisno vođenje medicinske dokumentacije i to protokol u skladu sa Zakonom o evidencijama u oblasti zdravstva.

Danas je porodica djevojčice Džene Gadžun organizirala proteste jer, kako su naveli, nemaju još informacije iz Tužilaštva KS o tome ko je odgovoran za smrt njihove djevojčice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.