open-navfaktor-logo
search
Pritisci na čelnika FBiH
Slučaj Igora Stojanovića: Čin vrijedan poštovanja ili još jedna bura u partijskoj žabokrečini
Igor Stojanović, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, kako je jučer potvrdio, ne želi dati svoju saglasnost na imenovanje nove entitetske vlade jer mu je sporan prijedlog za ministricu kulture. HDZ je na tu poziciju predložio Sanju Vlaisavljević. Kasnije je Stojanović tražio i od drugih stranačkih lidera da preispitaju svoje prijedloge za ministre.   
01.04.2023. u 13:22
get url
text

VEZANI TEKST - Protiv SDP-ovog kandidata za ministra policije FBiH Almina Hopovca podignuta optužnica

Stojanovićevo ustavno pravo je da odluči tako, ali u njegovoj partiji, SDP-u, ne shvataju da je Stojanović u ovom slučaju njima šef, a ne obrnuto, pa od jučer vrše pritisak na njega. 

Otkako su mediji objavili da je Stojanović protiv tog imenovanja, nagađa se šta su razlozi. Tako ima i teorija da se zapravo radi o unutarstranačkom sukobu u SDP-u.

Neki su se, prigodno, sjetili i izjave NiP-ovca Aljoše Čampare o "kurbanu" koji će blokirati imenovanje nove vlade. Da se ne radi o blokadi, već o ustavnom pravu čelnika Federacije, to je odavno jasno. U ovom slučaju taj "kurban", kako je Čampara nazivao potpredsjednika FBiH iz SDA, je neko iz "Trojke". 

 

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić već je "progutao žabu" ili "gorku pilulu", kako to vole reći u "Trojki", svaki put kada pristanu na neko imenovanje zbog kojeg ih javnost kritizira.

Tako su gutali "gorke pilule" kada je u pitanju imenovanje Marinka Čavare u Kolegij Zastupničkog doma BiH, kada je u pitanju imenovanje Nenada Nešića za ministra sigurnosti, najavili su "gutanje žaba" kada je u pitanju izbor HDZ-ovog Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.

Nikšić je sporio izbor NES-ovog Anela Kljake za ministra trgovine u novoj entitetskoj vladi i tražio od te stranke da promijeni svoju odluku, ali nakon beskompromisnog ne od čelnika NES-a iz Krajine, Nikšiću je trebao samo jedan dan da to "proguta". 

VEZANI TEKST - Nikšić o NES-ovom Kljaki: Moramo sada progutati to, pa ćemo u hodu rješavati

Pritisci na Igora Stojanovića, bez obzira da li su mu Vlaisavljević i drugi sporni zbog ranijih kontroverznih izjava ili optužnica i sumnji na krivična djela, kako je i sam rekao, ili je posrijedi unutarstranački sukob, ne prestaju od jučer. Stojanović je uputio i pismo Nikšiću, te lideru HDZ-a Draganu Čoviću i lideru NES-a Nerminu Ogreševiću u kojem je tražio da provjere sporne kadrove koje su predložili za ministre. Ime Sanje Vlaisavljević nije jedino sporno. Osim Kljake koji je bio sporan Nikšiću i SBB-u, čiji je Kljako bio član, pa preko noći prestao biti sporan, tu su još i neki kadrovi iz SDP-a. Almin Hopovac, kandidat za ministra unutrašnjih poslova, je pod optužnicom Tužilaštva Unsko-sanskog kantona. 

Šef stranke Nikšić, Stojanoviću je uzvratio da funkcioneri SDP-a trebaju poštovati odluke organa stranke. Iznad odluka organa partije i partijskog suda je Ustav Federacije BiH, a on kaže da Stojanović ima potpuno pravo na ono što trenutno radi. Uostalom, na Ustav FBiH je sve vrijeme javnost podsjećao i drugi potpredsjednik FBiH, SDA-ov Refik Lendo. 

VEZANI TEKST - Stojanović pisao Nikšiću, Čoviću i Ogreševiću: Provjerite sporne kadrove koje ste predložili

No ono što je indikativno je izjava Dragana Čovića. 

- Ne očekujem bilo kakve probleme, mislim da će gospodin Stojanović, kao jedan od potpredsjednika, u ponedjeljak dati saglasnost - kazao je Čović, što se osim jasnog stava da prijedlog za ministricu kulture neće povući, može tumačiti i kao pritisak ili ultimatum Stojanoviću. 

Igor Stojanović, ukoliko ustraje u svojoj odluci i ne "proguta žabe" i "gorke pilule", najbolje će dokazati da su ustavi i zakoni iznad volje stranačkih lidera i drugih centara moći izvan institucija. Bit će to čin vrijedan poštovanja. U suprotnom, bit će to još jedna kratka bura u partijskoj žabokrečini. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.