open-navfaktor-logo
search
Tri mjeseca prekida
Slučaj "Kovačević" aktuelizirao pitanje: Nastavljen konkurs za izbor agenata BiH pred Evropskim sudom
Konkurs za zapošljavanje tri agenta Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom za ljudska prava nastavljen je nakon što je bio prekinut prije više od tri mjeseca.
04.09.2023. u 19:55
get url
text

VEZANI TEKST - Hoće li agenti BiH tražiti preispitivanje presude "Kovačević" i treba li im saglasnost Vijeća ministara?

Ovaj konkurs Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine je prvobitno objavljen 11. maja, s rokom podnošenja prijava do 1. juna, ali je četiri dana pred isteg tog roka prekinut. Obrazloženje koje je zvanično navedeno na web stranici Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine bilo je da se prekida "zbog potrebe tehničkog usaglašavanja u vezi s oglašavanjem i procedurom javnog konkursa".

Na posljednjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine 31. augusta na dnevnom redu je bila tačka pod nazivom "Informacija o statusu zastupnika / agenta Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom za ljudska prava i prijedlog rješenja o imenovanju".

Dan kasnije je nastavljen konkurs s rokom podnošenja prijava do 23. septembra.

Izjavu ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlida Hurtića o ovom konkursu i statusu agenata nismo uspjeli dobiti.

U Uredu agenta Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava trenutno su tri agenta koji su vršioci dužnosti. Njihov status aktueliziran je u javnosti kada se postavilo pitanje, uvjetno rečeno, žalbe nakon objave presude Evropskog suda u slučaju Slaven Kovačević protiv Bosne i Hercegovine.

U Uredu agenta Vijeća ministara BiH nedavno su nam pojasnili da sada, kada presuda bude prevedena, bilo koji od agenata može uputiti zahtjev da se slučaj uputi Velikom vijeću Evropskog suda koje donosi konačne odluke. Stava su da će se to vrlo vjerovatno i desiti, ali je pitanje koji će agent to uraditi imajući u vidu i da je u toku konkurs za imenovanje novih.

Hurtić je sinoć za Hayat između ostalog kazao da su agenti već tri godine u v. d. mandatu, a mogu biti šest mjeseci.

To znači da su bili u v. d. mandatu i u slučaju "odbrane" BiH u predmetu "Kovačević", za šta očito nije bilo smetnji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.