open-navfaktor-logo
search
Sve predato Tužilaštvu
Slučaj "lažne dijagnoze"; Dom zdravlja KS: Ljekar radi, ne možemo ga suspendovati dok se istraga ne sprovede
U Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo otkriveno je da se zloupotrebljavaju podaci pacijenata za izdavanje lažnih dijagnoza i recepata za skupe lijekove.
17.11.2022. u 16:10
get url
text

Potvrdio je to slučaj našeg sugrađanina Erola Prašljivića za Al Jazeeru, koji je u dom zdravlja došao radi promjene adrese u zdravstvenom kartonu, a onda je uslijedio šok - saznao je da mu je neko upisao lažnu dijagnozu.

Slučaj Erola Prašljivića

- Pita mene doktorica - kako ti sa ovim šećerom, rekoh - s kojim šećerom? Primate, kaže mi, inzulinsku terapiju. Odgovaram da ne primam, misleći da je doktorica pogriješila karton. Vi ste, kaže, na antidepresivima. Odgovorio sam da nemam pojma o čemu priča - kazao je Prašljivić novinarki Al Jazeere.

Nakon provjere uslijedio je i zaključak doktorice:

- Vi ste jedan od onih. Pitam, od kojih, a doktorica odgovara: "Znate, nama je neko provalio u sistem na neki način, iskorištava vaše lične podatke i na osnovu toga oni izdaju recepte i podižu lijekove u apotekama u Sarajevu" – dodao je Prašljivić.

Prvi čovjek JU Dom zdravlja KS doc. dr. Abel Baltić kazao je kako je u posljednjih godinu dana zabilježeno više ovakvih slučajeva sa više različitih imena ljekara za koje se sumnja da su zloupotrijebili šifre s kojima pristupaju sistemu.

- Sve je u rukama nadležnih organa, Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS i MUP-a KS, koji će preduzeti dalje radnje – kazao je Baltić dodajući kako je ZZOKS vlasnik softvera, odnosno programa kojeg koriste sve zdravstvene ustanove.

U ZZOKS istakli su "kako se ranije prijavljenim slučajevima bavi Tužilaštvo, ali i da su u posljednjih nekoliko dana primili dvije nove prijave, jednu u vezi s primjerom Erola Prašljivića, čiji su podaci u prošloj godini kontinuirano zloupotrebljavani od aprila do septembra - još se utvrđuje vrijednost izdatih recepata".

- Sve recepte je propisao jedan ljekar i svi su recepti realizirani u jednoj apoteci s istim imenom djelatnika te apoteke koji je izdao recepte - kazala je Lejla Brčić, pomoćnica direktora ZZOKS, koja nije željela otkriti ime ljekara i apotekara navodeći da će predmet biti proslijeđen nadležnom Tužilaštvu.

Svi slučajevi o kojima govore dogodili su se u prošloj godini, ali je Al Jazeerin drugi izvor, uz uvjet zaštite identiteta, otkrio da je sistem ugrožen i duže.

U Domu zdravlja KS razočarani

Iz JU Dom zdravlja KS za Faktor kažu "kako su razočarani posljednjim dešavanjima nakon što je ustanova puno dala tokom pandemije".

- Ukoliko ima neodgovornih pojedinaca, nećemo im dozvoliti da bace ljagu na cijelu ustanovu - kaže Arman Šarkić, glasnogovornik.

Dodaje kako je zdravstvenoj ustanovi itekako u interesu da se istraga sprovede do kraja.

- Postupili smo u svim zakonskim okvirima koji su predviđeni za ovakve situacije. Stalo nam je da se označe krivci ako ih ima i da trpe sve ono što je zakon predvidio u takvoj situaciji - istakao je Šarkić.

Naglasio je kako su o svemu na vrijeme obaviješteni i Tužilaštvo i policija.

- Sad sve zavisi od istrage, a Dom zdravlja je u potpunosti na raspolaganju svima u tom postupku - rekao je Šarkić.

Na pitanje da li je ljekar, kojeg spominje Brčić, a koji je prema njenim riječima jedini propisao sve recepte, udaljen s posla dok se istraga ne sprovede, Šarkić je odgovorio "kako se to ne može uraditi dok istraga ne pokaže rezultate".

- Možda je neko na kraju krajeva zloupotrijebljen. Ne možemo prejudicirati stvar. Međutim, ovo se najvjerovatnije kvalificira kao krivično djelo i sigurno ono što slijedi, ukoliko se dokaže, jest suspenzija.

Kontaktirali smo i firmu MedIT koja je nadležna za kontrolu informacionog sistema za zdravstvene usluge u Kantonu Sarajevo i koja može otkriti ko stoji iza ovakvih nezakonitih radnji. No na brojne telefonske pozive niko se nije javljao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.