open-navfaktor-logo
search
Umjesto odgovora
Slučaj "Memić": Objavljujemo kompletno svjedočenje dr. Kučukalića o Alisi Mutap
Advokat Ifet Feraget, pravni zastupnik porodice Memić, u četvrtak popodne uputio je reagiranje na tekst objavljen na našem portalu pod naslovom "Slučaj Memić: Dr. Abdulah Kučukalić svjedočio o amneziji Alise Mutap". 
23.05.2022. u 17:58
get url
text

Advokat Feraget u svom reagiranju citirao je dio teksta Faktora u kojem se navodi: 

- Nakon proživljene traume moguće je da se ne sjeća pojedinosti koje se mogu potisnuti iz sjećanja - kazao je Kučukalić, te pojasnio da se radi o psihogenoj amneziji, gdje uvijek postoji dilema jer se ne može mjeriti nikakvim instrumentom da li se radi o svjesnom ili nesvjesnom potiskivanju traume. Dodao je i ako je postojala amnezija, ona bi morala biti fragmentarna i kratkotrajna.

- Obično je to par minuta do pola sata - kazao je Kučukalić. 

Feraget u svom reagiranju obrazlaže:

- Međutim, prilikom današenjeg svjedočenja akademik Kučukalić je, suprotno onome što se navodi u Vašem tekstu, rekao "da je nakon proživljene traume moguće da se radi o psihogenoj amneziji, kao i da ako je postojala amnezija ona bi morala biti fragmentarna i kratkotrajna i obično traje par sekundi ili minuta - naveo je Feraget u reagiranju. 

Istovremeno kada je Feragetovo reagiranje stiglo na zvaničnu e-mail adresu Faktora, ono je objavljeno je i na Facebook stranici "Pravda za Dženana Memića".

 

Faktor spomenuto reagiranje uvaženog advokata Ferageta nije objavio odmah, već smo se obratili Sudu Bosne i Hercegovine sa zahtjevom da nam na osnovu Zakona o slobodi pristupa informacijama dostavi kompletan snimak svjedočenja vještaka psihijatrijske stuke, u ovom slučaju svjedoka Kučukalića.

VEZANI TEKST - Slučaj Memić: Dr. Abdulah Kučukalić svjedočio o amneziji Alise Mutap

 

Pregledom dostavljenog snimka uvjerili smo se da je akademik prof. dr. Kučukalić na upit postupajućeg tužioca Ćazima Hasanspahića koliko bi kod Alise Mutap trajala eventualna psihogena amnezija (25:48 min na snimku) jasno kaže: "Morala bi se pratiti pacijentica, obično je to par minuta, pola sata i tako dalje". Upravo onako kako je to navedeno i u Faktorovom tekstu.

Faktor s ciljem objektivnog i istinitog informiranja javnosti u nastavku teksta objavljuje snimak kompletnog svjedočenja prof. dr. Abdulaha Kučukalića. 

Također, napominjemo da Faktor slučaj "Dženen Memić" prati od samog početka, te da smo objavili desetke tekstova na ovu temu. Kada su u pitanju izvještaji iz sudnice, kako ranije pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, tako i sada pred Sudom Bosne i Hercegovine, nikada ni u jednom izvještaju iz sudnice nije navedeno ništa što u istoj toj sudnici nije i izgovoreno. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.