open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Slučaj Memić: Preslušavan snimak svjedočenja vještaka Kosa, Sud će pozvati Dizdarevića, Žuju i Kučukalića
U Sudu Bosne i Hercegovine danas je reprodukovanjem svjedočenja Irhada Kosa, vještaka i uposlenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeto izvođenje dokaza pred Apelacionim vijećem Suda BiH u predmetu "Memić". 
29.05.2023. u 13:30
get url
text

Irhad Kos je pred Sudom Bosne i Hercegovine svjedočio u prvostepenom postupku a na okolnosti vještačenja hard diska sa računara izuzetog iz hotela Crystal na Ilidži, a sa kojeg su na neutvrđen način nestali snimci videonadzora iz noći stradanja rahmetli Dženana Memića u Velikoj Aleji na Ilidži.

VEZANI TEKST - Slučaj "Memić": Objavljujemo kompletno svjedočenje dr. Kučukalića o Alisi Mutap

Prije nego što je u sudnici pušten snimak svjedočenja ovog vještaka, predsjedavajući Sudskog vijeća Staniša Gluhajić obavijestio je stranke da je Sud prihvatio prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine da se kao stručna osoba sasluša neurohirurg dr. Kemal Dizdarević, a na okolnosti koje se tiču (ne)postojanja amnezije optužene Alise Ramić (rođ. Mutap).

Sud je također donio odluku da se u sudnici na iste okolnosti puste snimci svjedočenja dr. Abdulaha Kučukalića, vještaka neuropsihijatrijske struke, kao i dr. Hamze Žuje, vještaka sudske medicine.

Nakon reprodukovanja njihovih iskaza, oni će također biti pozvani od Suda, kako bi im članovi Vijeća mogli postaviti određena dodatna pitanja, kazao je sudija Gluhajić.

Podsjetimo, vještak Abdulah Kučukalić u svom nalazu i mišljenju iznesenim pred Sudom kazao je da Alisa Ramić nema organski uvjetovanu amneziju, odnosno amneziju izazvanu fizičkim povredama, ali je moguće da je zbog pretprljenog šoka mogla imati kratkotrajnu psihogenu amneziju. Vještak Hamza Žujo u svom je nalazu njene povrede ocijenio kao lakše tjelesne povrede. 

Svi ostali dokazi provedeni u prvostepenom postupku bit će preuzeti i u ovom postupku, dodao je predsjedavajući Vijeća.

VEZANI TEKST - Vještak iz SIPA-e: Nema tragova da su snimci sa hotela brisani, ali nisu mogli nestati zbog prekida struje

Zatim je u sudnici pušten snimak svjedočenja vještaka Kosa, o kojem je Faktor i ranije detaljno izvještavao.

Snimci videonadzora hotela Crystal na Ilidži, koji se nalauzi u neposrednoj blizini mjesta stradanja Dženana Memića, nestali su nakon što su 19. februara 2016. godine dvojica pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo započeli sa izuzimanjem snimaka nakon čega je došlo do naglog prekida u snabdijevanju električne energije. To je bio petak, a struja je došla tek u popopodnevnim satima. Nakon što su policajci ponovo došli u ponedjeljak kako bi nastavili izuzimati pomenute snimke, utvrđeno je da oni više ne postoje. Nakon toga je kompletan računar izuzet od istražitelja MUP-a KS.

Svjedok Irhad Kos je imao naredbu Tužilaštva BiH da utvrdi da li su snimci mogli nestati usljed njihovog izuzimanja, odnosno eksportovanja, da provede eksperiment u smislu da li bi se snimci obrisali usljed nestanka električne energije, da utvrdi da li je vršena bilo kakava manipulacija koja bi mogla dovesti do brisanja snimaka, da li je moguće rekonstruirati obrisani sadržaj i slično.

On je u svom nalazu naveo da su snimci postojali 19. februara kada su policajci došli i počeli s njihovim izuzimanjem. Tada, kako je naveo, u 11.24 sati dolazi do prekida naglim gašenjem računara, što odgovara nestanku električne energije, a potom se sistem ponovo sam pokreće u 15.13 sati i nastavlja snimati sve dok nije program ugašen "normalnim putem" u 22.29 sati, a zatim je u 22.47 ponovo norrmalno pokrenut.

Vještak Irhad Kos  FOTO: ARHIV

Kako je dalje naveo, provedenim eksperimentom simulirao je nestanak električne energije tokom eksportovanja videonadzora (isto ono što su radili pripadnici MUP-a KS) i utvrdio da nakon simuliranja nestanka struje snimci nisu nestali.

Samo eksportovanje u AVI ili DAT format također ne uzrokuje brisanje snimaka, kazao je vještak, te dodao: "Čak i ako uzmemo teoretski da eksportovanje može prouzrokovati nestanak, bili bi obrisani samo zadani dijelovi, a ne cijela tri dana".

Vještak je ponovio da su snimci u trenutku eksportovanja i nestanka struje postojali, a da su nestali nakon što je struja ponovo došla.

Sudija Branko Perić pitao je svjedoka znači li to da je nestanak ovih fajlova nastao brisanjem, na što je on odgovorio: "Nisam mogao naći informacije o postojanju tih fajlova, ali nisam mogao pronaći tragove o brisanju".

Upitan da pojasni, vještak je kazao kako su snimci "nestali", ali on nije uspio pronaći konkretne tragove brisanja.

Kazao je i da uzrok može biti samo vanjski faktor, jer "sistem sam ne briše fajlove".

- On u pravilu snima u kontinuitetu i kada mu nestane memorije prepisuje najstarije. U ovom slučaju imamo fajlove od mjesec ranije - kazao je.

Na pitanje da li je u konkretnom slučaju moguće na daljinu izvršiti brisanje, odnosno preko mreže, vještak je odgovorio:

- Moguće je. U ovom konkretnom slučaju nisu pronađeni tragovi pristupa sa daljinskog računara. Također, nisam pronašao tragove da je korištena opcija "remote control".

Vještak je kazao i da pokušaj rekonstrukcije obrisanih fajlova nije bio uspješan, te da nijednim dostupnim programom nije uspio pronaći obrisane snimke.

Advokat Muamera Ožegovića Edin Šećerbegović pitao je vještaka šta znači "vanjski faktor", na što je on odgovorio da to podrazumijeva ljudsku intervenciju.

- A niste našli tragove ljudske intervencije - pitao je advokat, na što je vještak kazao: "Tako je".

Advokat Goran Dragović je pitao svjedoka postoji li mogućnost da neka agencija bilo gdje na svijetu može izvršiti rekonstrukciju ovih fajlova, na što je on kazao da ostavlja tu mogućnost. Na Dragovićevo pitanje da li je Tužilaštvo BiH ikad tražilo od njega da kontaktira neku od partnerskih agencija da to pokušaju s obzirom na težinu ovog slučaja, na što je svjedok odgovorio da od njega to nije traženo.

U nastavku možete pogledati dio svjedočenja Irhada Kosa koji je ranije medijima dostavio Sud Bosne i Hercegovine: 

Apelaciono vijeće Suda BiH je 23. marta ukinulo prvostepenu presudu Suda BiH, kojom su optuženi Zijad Mutap, Alisa Ramić (Mutap), Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobođeni optužbi da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa na prikrivanju dokaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića, te naložilo ponovno suđenje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.