open-navfaktor-logo
search
Gdje je zapelo
Slučaj sina Isaka otvorio pitanja: Zakon o sukobu interesa FBiH urađen prije godinu, više ga niko ne spominje
Vlada Federacije BiH na čijem je čelu bio Fadil Novalić je prije godinu dana u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti u FBiH, ali ga do danas više niko nije spomenuo, kazali su nam u Parlamentu FBiH.
08.09.2023. u 07:49
get url
text

VEZANI TEKST - O Isakovom sukobu interesa nema ko da brine, društvene mreže "eksplodirale" na vijest o sinu direktoru

Ovim zakonom bi se konačno osnovala komisija koja bi odlučivala o postojanju sukoba interesa nakon što od 2013. godine, dakle punu deceniju, u FBiH nema ko to da radi tako da svaki sukob interesa, čak i onaj očigledni, nema ko da sankcionira.

Zakon o sprečavanju sukoba interesa je jedan u nizu od onih koje je iz procedure povukao novi federalni premijer Nermin Nikšić na početku svog mandata.

Dio zakona je vraćen u parlamentarnu proceduru, ali među njima nije Zakon o sprečavanju sukoba interesa, što se može vidjeti i na zvaničnoj web stranici Parlamenta FBiH i listi zakona koji su povučeni i onih koji su vraćeni u proceduru.

- Taj zakon niko nije spomenuo iz Vlade i Parlamenta, a po onome što vidimo, imenovanjima, nije u interesu ove vlasti jer su spremni na kršenje svega da bi održali krhku parlamentarnu većinu. U takvom ambijentu ne očekujem da su za Vladu i parlamentarnu većinu atraktivna pitanja koja se tiču sukoba interesa – kazala je Alma Kratina, zastupnica DF-a u Parlamentu FBiH.

Dodala je da ovaj zakon nije dolazio na dnevni red, da je među onim koje je premijer Nermin Nikšić povukao i nije ih vratio.

Haris Šabanović, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH, ocijenio je da je zakon o sprečavanju sukoba interesa bio prijeko potreban "još jučer".

- Očito da nekome ne odgovara da ga imamo. Što ga nema na dnevnom redu je pitanje za predsjedavajuću Zastupničkog doma Mirjanu Marinković-Lepić ili zamjenika predsjedavajuće Mladena Boškovića koji zapravo vodi ovaj dom. U ovom mandatu, u ovih deset mjeseci, niko nije spomenuo taj zakon – prokomentirao je Šabanović.

Na pitanje o "sudbini" zakona o sprečavanju sukoba interesa i kada bi mogao biti na dnevnon redu, iz Ureda predsjedavajuće Zastupničkog doma Mirjane Marinković-Lepić rekli su da Vlada FBiH još nije dostavila mišljenje na ovaj zakon.

Pitanje utvrđivanja i sankcioniranja sukoba interesa u FBiH ponovo je došlo do izražaja nakon što je Vlada FBiH jučer imenovala Rusmira Isaka, sina ministra unutrašnjih poslova FBiH Rame Isaka, za direktora Kazneno-popravnog zavoda Zenica.

I po postojećem zakonu, a i po onom koji je predložen, ovo bi bio sukob interesa.

Prema predloženom zakonu, između ostalog, piše da "zapošljavanje srodnika u istom organu vlasti u kojem nosilac javne funkcije vrši dužnost ili u organu nad čijim radom vrši direktan nadzor predstavlja sukob interesa nosioca javne funkcije".

Međutim, ne postoji tijelo koje će to utvrditi. To je ranije radila Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, ali joj je 2013. godine oduzeta ta nadležnost.

Novim predloženim zakonom bila bi formirana nezavisna i samostalna komisija putem javnog konkursa, a cijelu proceduru izbora bi provodila parlamentarna komisija čiji predsjedavajući i najmanje trećina članova moraju biti opozicioni parlamentarci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.