open-navfaktor-logo
search
KJKP Rad
Slučaj stigao do Tužilaštva: Vlada KS uzela kredit, preko UNDP-a umjesto mašina kupljeno gorivo
Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo istražuje kako je komunalno preduzeće Rad dobio kredit za nabavku mašina, pa prebacilo novac UNDP-u (Program Ujedinjenih nacija za razvoj) da ne bi morali raspisivati tender, a onda umjesto mašina uzeo gorivo. Šef Ureda za borbu protiv korupcije KS Erduan Kafedžić obavijestio je 10. oktobra ministra komunalne privrede Almira Bečarevića o statusu predmeta. 
15.10.2023. u 17:53
get url
text

VEZANI TEKST - Zašto Vlada KS ne može osposobiti izolatorij u krugu Opće bolnice bez pomoći UNDP-a?

- Obavještavamo vas da je nakon izvršene analize dokumentacije sačinjena informacija koja je zajedno sa svom dokumentacijim kojom Ured rapolaže, dostavljena na nadležno postupanje Kantonalnom tužilaštvu KS - navodi Erduan Kafedžić.

Slučaj Vlade KS koja je navodno uzela kredit za kupovinu mašina za KJKP Rad u javnost je iznio ministar Bečarević. Prema njegovim riječima, kredit je podignut 2019. godine kod Razvojne banke u visini od 1.000.000 KM. Da bi se izbjegla javna nabavka u kupovini mašina, sredstva se prebacuju na UNDP. U KJKP Rad d.o.o. prije dvije godine nestaje goriva i preduzeće traži načina kako da do njega dođe.

- Spasonosna ideja je bila da UNDP umjesto mašina kupuje gorivo za preduzeće Rad u vrijednosti od 700.000 KM. Znači, namjenska sredstva osigurana putem kredita za kupovinu mašina utrošena su za kupovinu nafte.

Za isto nije postojala saglasnost Razvojne banke niti Ministarstva finansija KS. KJKP Rad je dobio besplatnu naftu, a ne mašine. Rad nikad nije vratio novac UNDP-u niti Razvojnoj banci.

Kanton plaća kamate godinama, mašine nisu kupljene, sredstva su nenamjenski utrošena i Rad dobio naftu za koju nema fakture jer je UNDP plaćao naftu- naveo je Bečarević.

Prošlog mjeseca, 20. septembra, Ministarstvo komunalne privrede uputilo je dopis Uredu za borbu protiv korupcije te je, između ostalog, navelo da je nosilac cjelokupnog prijekta bio UNDP.

VEZANI TEKST - UNDP i Vlada KS na nabavku medicinske opreme potrošili više od osam miliona KM

- Iako je ovo ministarstvo zahtjevalo u više navrata kako pismenim i usmenim putem, kao i na održanim sastancima, povrat finansijskih sredstava od strane UNDP-a ista nisu vraćena, a budući da se novom Odlukom o dopuni Odluke Vlade KS od 20. januara 2022. obavezuje KJKP Rad Sarajevo na povrat finanijskih sredstava, ista nisu vraćena ni od preduzeća budući da navodno čekaju uputu od Ministarstva finansija KS.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenje i zaštite okoliša nije dobilo narativne izvještaje od UNDP-a o utrošku sredstava po ovom projektu, već samo tabelarni pregled iz kojeg je vidljivo da je izvršena nabavka goriva u iznosu od 374.126,63 USD- stoji, između ostalog, u dopisu.

Treba podsjetiti da je Vlada Kantona Sarajevo preko UNDP-a i ranije vršila nabavke i medicinske opreme. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.