open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Slučaj Vukoja opet presudio: Nije bilo kvoruma da se održi sjednica Zakonodavno-pravne komisije
Zakonodavno-pravna komisija Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ni danas nije zasjedala, saznaje Faktor.
08.12.2023. u 11:00
get url
text

Na sjednicu nisu došli članovi Komisije iz opozicionih stranaka jer se ne slažu sa dnevnim redom, tačnije, uvrštavanjem tačke koja se tiče izmjena Poslovnika Zastupničkog doma FBiH.

Predloženim izmjenama klubova zastupnika SDP, NiP-Pomak, NS, HDZ-HNS, HDZ 1990-HNP i PDA, otvara se mogućnost neustavnog postavljanja Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.

VEZANI TEKST - Gratz zatražio izuzimanje izmjena Poslovnika sa dnevnog reda sutrašnje sjednice Zastupničkog doma FBiH

Dan prije zasjedanja član komisije Dennis Gratz (DF) je zatražio izmjene dnevnog reda, tačnije da se izuzme tačka koja se tiče Poslovnika a kako bi se mogle razmatrati ostale predložene tačke i time se osigurala daljnja operativnost Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH u smislu njegove glavne, zakonodavne funkcije.

Bez prethodnog mišljenja Zakonodavno-pravne komisije o zakonima, propisima..., zastupnici u Zastupničkom domu FBiH se ne mogu izjašnjavati o tim tačkama na sjednicama.

Dnevni red za današnju sjednicu bio je obimniji nego ikada, bile su predložene 22 tačke među kojima su i prijedlozi zakona koje su zastupnici uputili u parlamentarnu proceduru i prije više od godinu dana.

- Ja nisam bio na sjednici jer predavanje nisam mogao otkazati. Ne znam je li bila, je li bio kvorum jer ja sam imao obaveze - rekao nam je Gratz.

Na pitanje da li je dobio odgovor predsjednika Zakonodavno-pravne komisije Belmina Zukana na njegovu molbu da se sa dnevnog reda sjednice izuzme tačka u vezi sa izmjenama Poslovnika, odgovorio na je da povratne reakcije nije bilo.

- Mislim da je moja molba bila fer. Evo mi ništa ne blokiramo. Zamolio sam da se skine ta tačka da bi mogli proći zakoni i da se može zakazati sjednica Parlamenta FBiH, međutim niko mi ništa nije odgovorio. Kada sam vidio da ne mogu odgoditi predavanje, nisam otišao na sjednicu - kazao nam je Gratz.

Predsjednik Zakonodavno-pravne komisije je Belmin Zukan (SDP) a zamjenik Delfa Dejanović (HDZ, HSS SR, HSS, HSP...). Članovi su Haris Silajdžić (SBiH), Mirza Batalović (NES), Nezir Pivić (SDA), Adisa Kokić-Hinović (SDA) i Dennis Gratz (DF Željko Komšić).

Iz reda stručnih, naučnih, kulturnih i javnih radnika su Jasna Planinčić, Miroslav Marić i Vernes Mulić.

Nezir Pivić je u međuvremenu imenovan za premijera Zeničko-dobojskog kantona čime mu je prestao mandat u Zastupničkom domu FBiH, a samim tim je prestao biti i član ove komisije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.