open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Slučaj Vukoja: "Trojka" i HDZ opet na komisiju "guraju" izmjenu Poslovnika, Gratz opet traži "skidanje"
Na dnevni red sjednice Zakonodavno-pravne komisije Zastupničkog doma Parlamenta FBiH ponovo su predložene izmjene i dopune Poslovnika o radu ovog doma kojim se otvara mogućnost imenovanja Marina Vukoja za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i ponovo je njihovo "skidanje" s dnevnog reda zatražio Dennis Gratz, zastupnik Demokratske fronte i član Zakonodavno-pravne komisije. 
13.12.2023. u 15:32
get url
text

VEZANI TEKST - Slučaj Vukoja opet presudio: Nije bilo kvoruma da se održi sjednica Zakonodavno-pravne komisije

Sjednica komisije je zakazana za petak, sedam dana nakon što nije mogla biti održana upravo zato što zbog ove tačke dnevnog reda nisu došli članovi Zakonodavno-pravne komisije koji dolaze iz opozicionih stranaka pa nije bilo kvoruma. 

Predlagači izmjena i dopuna Poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH su klubovi zastupnika vladajućih stranaka, odnosno SDP-a, NiP-a s Pomakom, Naše stranke, HDZ-a, te HDZ-a 1990 i PDA.

- Stalnim insistiranjem da se ova tačka nađe na dnevnom redu komisije, parlamentarna većina predvođena HDZ-om i stranakama "Trojke", pokazuju da im je pitanje imenovanja Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH važnije od rada cjelokupnog Parlamenta Federacije BiH, kao i svih "reformskih" zakona koje su najavljivali - rekao je Gratz.

On je u svom zahtjevu predsjedavajućem komisije Belminu Zukanu (SDP) tražio promjenu dnevnog reda sjednice navodeći, između ostalog, da je simptomatično da novi predloženi dnevni red u međuvremenu ima čak 23 tačke, te da je sporni prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika pod tačkom 18.

- Pretpostavljam da ste svjesni stava Demokratske fronte i mog lično kako je sadržaj prijedloga neprihvatljiv, prije svega zbog otvaranja mogućnosti neustavnog postavljanja gospodina Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH. Iz ovog razloga vas molim da izuzmete (ovu tačku) kako bismo mogli razmatrati ostale predložene tačke i time omogućili daljnju operativnost Zastupničkog doma - naveo je Gratz.

Zahtjev Dennisa Gratza

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.