open-navfaktor-logo
search
Koji zakon dozvoljava
Služba za zajedničke poslove institucija BiH nabavlja alkohola za 25.000 KM
U planu javnih nabavki Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine za ovu godinu stoji i nabavka alkohola. Planirano je raspisivanje poziva u augustu, a za nabavku će se izdvojiti 25.000 KM.
15.07.2023. u 07:44
get url
text
Alkohol
Alkohol

VEZANI TEKST - U institucijama imaju dobar cug: Zašto ministri, direktori i razne službe na račun građana kupuju toliko alkohola?

Izvor finansiranja je budžet institucija Bosne i Hercegovine.

U Službi za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine smo zatražili da nam pojasne koji zakon omogućava da se u sklopu javnih nabavki nabavljaju i alkoholna pića za potrebe Vijeća ministara BiH, službi…

Pitali smo zar konzumiranje alkohola na radnom mjestu nije zabranjeno i zašto se delegacije koje dolaze u posjetu ne mogu dočekati i sa sokovima, kafom...

- Služba za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine je institucija servisnog karaktera, a jedna od nadležnosti je i pružanje ugostiteljskih usluga.

Sve nabavke koje sprovodi Služba obavljaju se u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH. Svaka institucija ima interni akt kojim je regulisano korištenje reprezentacije i u skladu sa istim služba i postupa - odgovoreno nam je.

Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH, ranije je za Faktor kazao kako je Zakonom o radu zabranjeno konzumiranje alkohola na radnom mjestu.

- Zabranjeno je i kroz Zakon o radu i unutrašnje akte. Svako ministarstvo ima pravilnik o radu u kojem se moraju navesti i te činjenice da je alkohol strogo zabranjen. Mi državni službenici nismo imali takvih problema.

Gosti koji dolaze su isključivo u vezi s resornim ministrima, direktorima ustanova, zavoda, kantonalnim premijerima... Mi nemamo ništa s tim.

Nekorektno je da se novac građana koji plaćaju poreze, doprinose, troše za alkohol za goste resornih ministara, direktora javnih uprava... - govori Kurtović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.