open-navfaktor-logo
search
Nezainteresovani
Služba za zapošljavanje KS: Imamo programe prekvalifikacije i dokvalifikacije, ali je odziv slab
Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo navodi kako su u prethodnom periodu realizovali niz programa obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba kao i programe obuke dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba za poznatog poslodavca.
22.06.2022. u 16:19
get url
text

- Pored navedenih programa realizuju se i federalni programi Obuka za rad, a pravo učešća su imale sve nezaposlene osobe prijavljene na evidenciju nezaposlenih u Kantonu Sarajevo – naveli su iz Službe.

Kako nam je rekao Mahir Lokvančić, rukovodilac Sektora za podsticanje mjere zapošljavanja i informatičke poslove, posljednji javni poziv za obuku, dokvalifikaciju i prekvalifikaciju nezaposlenih osoba za deficitarna zanimanja (CNC operatere, zavarivače, kuhare, konobare, keramičare itd.) imali su prošle godine, ali odziv nezaposlenih osoba, tvrdi on, bio je vrlo slab.

VEZANI TEKST - Više od trećine nezaposlenih u FBiH nekvalifikovano; Federalni zavod zapošljavanja: Nije u našoj nadležnosti

- Često i razne druge institucije i udruženja nude besplatne obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije za nezaposlene osobe, ali se ponovo javlja problem slabe zainteresovanosti nezaposlenih osoba za učešćem – naglasio je Lokvančić.

Naime, u Federaciji Bosne i Hercegovine od 290.000 nezaposlenih jedna trećina su, čak i više od toga, nekvalifikovane osobe koje nemaju nikakvo zanimanje. Također, sve je više signala da poslodavci na domaćem tržištu rada ne mogu naći adekvatne radnike. Stoga u posljednje vrijeme bilježimo povećan interes poslodavaca za zapošljavanjem stranaca.

Tako su u FBiH već izdate radne dozvole državljanima dalekog Nepala, i to u građevinskom sektoru za zanimanja armirač, betonirac, zidar i tesar.

S druge strane, samo u prva tri mjeseca ove godine radi odlaska na rad u Sloveniju i Njemačku BiH je napustilo 5.048 radnika. Podaci se odnose samo na one radnike koji su zemlju napustili preko Agencije za zapošljavanje, dok je mnogo veći broj onih koji sami sebi pronalaze posao i odlaze u inostranstvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.