open-navfaktor-logo
search
Saznajemo
Službama za zapošljavanje dostavljeni spiskovi nezaposlenih koji imaju pravo na po 100 KM pomoći
Federalni zavod za zapošljavanje kantonalnim službama za zapošljavanje dostavio je finalne liste nezaposlenih osoba koje imaju pravo na po 100 KM jednokratne novčane pomoći, a prema dopuni Uredbe o pomoći stanovništvu Vlade Federacije BiH, potvrđeno nam je u Uredu za informiranje Vlade FBiH.
07.10.2022. u 16:25
get url
text

Ide zahtjev za isplatu prema Vladi FBiH

- Kantonalne službe su na osnovu tih listi dužne podnijeti zvaničan zahtjev Vladi Federacije BiH za isplatu novca za ove namjene iz budžeta Federacije, kako bi bile u mogućnosti isplatiti pojedinačne naknade od 100 KM na bankovne račune korisnika. Uredbom je određen rok za isplatu do 30. novembra 2022. godine - kazali su nam u Federalnoj vladi.

Naglašavaju da, u slučaju da kantonalna služba za zapošljavanje nema valjan podatak o bankovnom računu, korisnici trebaju taj podatak dostaviti svojim kantonalnim službama najkasnije do 30. oktobra ove godine.

VEZANI TEKST - Mogu li banke odbiti da nezaposlenoj osobi otvore račun?

- Iz stručnih službi su također preporučili nezaposlenima da u svojim službama za zapošljavanje provjere da li imaju podatak o njihovom transakcijskom računu, a kako bi mogli na vrijeme djelovati i ostvariti ovo pravo koje im pripada Uredbom Vlade FBiH - kazali su nam u Vladi FBiH.

Po 100 KM trebalo bi da dobije oko 270.000 nezaposlenih.

Šta je isplatio HNK nezaposlenima

Iako je ranije rečeno da je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu počela isplata jednokratne novčane pomoći sa federalnog nivoa, u Službi za zapošljavanje HNK su nam objasnili da je riječ o isplati po 100 KM nezaposlenim od novca koji je osigurala Vlada HNK.

- Prije Vlade FBiH, Vlada HNK je donijela odluku o isplati po 100 KM nezaposlenima u napšem kantonu. To je završeno i sada čekamo instrukcije sa federalnog nivoa kao i ostale kantonalne službe  - kazali su nam.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.