open-navfaktor-logo
search
Lukava predstava
Službena posjeta optuženika Dodika Mađarskoj ili kako uz pomoć Orbana izbjeći ročište u Sudu BiH
Umjesto na ročištu u Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu, optuženik Milorad Dodik jučer je boravio u posjeti Mađarskoj.
23.11.2023. u 12:50
get url
text

VEZANI TEKST - Orban sa Dodikom: Uvođenje sankcija i pritisak na bosanske Srbe može dovesti do eskalacije tenzija

Sud BiH je prihvatio zahtjev Dodikove odbrane i tako se predsjednik bosankohercegovačkog entiteta Republika Srpska umjesto na optuženičkoj klupi šetkao Budimpeštom.

Navratio je i do Ministarstva vanjskih poslova Mađarske, dobio je poziv od njih za sastanak nakon kojeg je kazao kako će Budimpešta izdvojiti još pet miliona eura za podršku poljoprivrednicima u RS-u.

Međutim, u ovoj "zvaničnoj" posjeti Dodika Mađarskoj ima nekoliko rupa. Ovaj put nisu ga dočekali premijer Viktor Orban, mađarski autokrata, a ni ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, Dodikovi politički istomišljenici.

Štaviše, u informaciji koju je donio RTRS, uopće nije navedeno s kojim se to mađarskim zvaničnicima sastao Dodik. Očito se nije radilo o zamjenicima ili pomoćnicima ministra, vjerovatno o službenicima takvog ranga da je Dodik izbjegao navesti o kome se radi.

VEZANI TEKST - Sve kako bi se dopao Orbanu: Dodik bi da uvodi mađarski jezik u škole i fakultete u RS-u

Dalje, na zvaničnoj stranici Vlade Mađarske nije zabilježen ovaj sastanak, kao ni na društvenim mrežama. Također, Dodik je u izjavi naveo kako je dogovoren iznos, ali nije spomenuo i da je potpisan dokument o dodjeli pet miliona eura. To je i logično, jer te ovlasti nemaju nižerangirani službenici ministarstva.

Zbog svega ovog postoji dovoljno razloga da se sumnja kako se Dodik, u želji da izbjegne ročište, obratio svom prijatelju Orbanu da mu malo primogne i izrežira upoznavanje sa znamenitostiam Budimpešte, uz "sastanak" u ministarstvu.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.