open-navfaktor-logo
search
Revizorski izvještaj
Službena putovanja na račun Općine Kalesija: Jelo se i pilo za 2.000 KM, plaćale se i saobraćajne kazne
Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine utvrdio je da je viši referent za informisanje u Općini Kalesija tokom prošle godine potrošio 14.002 KM za službena putovanja u Švicarsku, Tursku, Crnu Goru i Hrvatsku.
13.07.2020. u 08:04
get url
text

U revizorskom izvještaju navodi se da je u 2019. godini Općina Kalesija na putne troškove potrošila 22.445 KM.

- Putni troškovi u zemlji najvećim dijelom odnose se na troškove dnevnica u inostranstvu u iznosu od 15.092 KM, koje su evidentirane na ovoj poziciji. Općina primjenjuje Pravilnik o naknadama troškova za službena putovanja iz 2007. godine, koji nije usklađen sa Uredbom o naknadama za službena putovanja – navodi se u izvještaju.

Revizori su konstatovali propuste kod obračuna putnih troškova u inostranstvu, i to: uz putni nalog nisu se prilagali pozivi organizatora ili druga dokumentacija iz koje bi se potvrdila opravdanost službenog puta, iz izvještaja o obavljenom službenom putu ne mogu se utvrditi bitni elementi za izračun dnevnica i drugih troškova.

U izvještajima se navodi samo mjesto na koje se išlo na službeni put, bez navođenja rezultata rada, nema izjave da li je osiguran smještaj i hrana na službenom putu. Ne navodi se ni datum podnošenja izvještaja, te u pojedinim slučajevima nema ni potpisa uposlenika koji je išao na službeni put.

- Najznačajniji iznos od 14.002 KM odnosi se na službeno putovanje višeg referenta za informisanje u inostranstvo (Švicarska, Turska, Crna Gora, Hrvatska). Pored troškova dnevnica, ostali troškovi putovanja koji su pravdani odnose se najvećim dijelom na konzumaciju jela i pića, kupovinu prehrambenih proizvoda i slučno, koji su iznosili i do 2.000 KM po jednom službenom putovanju – ističe se u izvještaju.

Revizijom je utvrđeno i to da je kao trošak službenog putovanja priznata i isplaćena saobraćajna kazna u iznosu od 850 KM, za šta nije bilo osnova, što ukazuje da sredstva nisu korištena za namjenu službenog putovanja.

- Ne možemo potvrditi opravdanost nastalih izdataka službenog puta u inostranstvo, kao ni da je obračun dnevnica po putnim nalozima u inostranstvo izvršen u skladu sa Uredbom o naknadama troškova za službena putovanja – stoji u izvještaju.

U okviru izdataka za informisanje, Općina Kalesija je na izdatke za reprezentaciju potrošila 60.476 KM. Pravilnikom o poklonu, uvjetima i načinu korištenja sredstava reprezentacije propisano je da se pravdanje kroištenja sredstava vrši podnošenjem službene zabilješke u kojoj se konstatuje za koga je plaćena.

- Pravilnikom nije utvrđena visina dozvoljenih troškova reprezentacije. Uvidom u prezentiranu dokumentaciju utvrdili smo da se prilikom pravdanja računa za ugostiteljske objekte nije podnosila ovjerena zabilješka odgovornih osoba koja bi upućivala na povod i svrhu nastalog troška - stoji, između ostalog, u revizorskom izvještaju.

Imajući u vidu da se pravdanje korištenja sredstava nije vršilo sačinjavanjem službene zabilješke, revizori su konstatovali da nije uspostavljen adekvatan nadzor, odnosno kontrola nad stvaranjem i pravdanjem troškova reprezentacije.

- Shodno tome, ne možemo potvrditi namjensko korištenje sredstava reprezentacije - ističe se u izvještaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.