open-navfaktor-logo
search
Brčko distrikt
Službeniku u Vladi zatvorska kazna zbog uzimanja mita za "sređivanje" podsticaja
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je krivicu Ferhata Ćejvanovića, šefa Pododjela za poljoprivredu u Vladi Distrikta, optuženog da je primio novac radi trgovine uticajem pri dodjeli podsticaja u poljoprivredi.
23.11.2023. u 15:22
get url
text

Pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH, Ćejvanović je za ovo krivično djelo korupcije nepravosnažno osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu, uz koju mu je izrečena i zabrana obavljanja dužnosti u trajanju od pet godina.

Šef Pododjela za poljoprivredu Ferhat Ćejvanović optužen je za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem. Njemu je
stavljeno na teret da je u postupku dodjele podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju od stranke tražio i uzeo novac u iznosu od hiljadu KM.

Prema optužnici, on se u dva navrata sastao s punomoćnikom podnosioca zahtjeva za podsticaj tražeći od njega novac da bi za stranku ishodovao pozitivno rješenje. Nakon što je E. F. podnio uredan zahtjev, optuženi je tvrdio kako navodno ima određenih problema u tom predmetu, ali da ih on može riješiti utjecajem na službenika koji je preuzeo obradu zahtjeva, za šta je tražio hiljadu KM. On je, dakle, zahtijevao i primio nagradu za sebe da korištenjem svog stvarnog službenog položaja posreduje da odgovorno lice u institucijama Brčko distrikta BiH izvrši službenu radnju - zaključuje se u optužnici.

Ćejvanović je uhapšen 17. februara 2020. godine u operativnoj akciji kodnog naziva TEMPO u trenutku kada mu je E. F. pri izlasku iz objekta benzinske pumpe Gazprom u Brčkom, predao traženi novac.

Okončavši antikorupcionu istragu, Tužilaštvo je optužilo Ćejvanovića za krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem. Optužnica za korupciju se, kao i većina prethodnih, odnosila se na javne službe distrikta Brčko, a ubrzo po podizanju, potvrđena je pred Osnovnim sudom.

Nakon glavnog pretresa tokom kojeg je Tužilaštvo dokazalo optužbe protiv Ćejvanovića, on je pred ovim sudom nepravosnažno osuđen na godinu zatvora. Uz kaznu, optuženom je izrečena i mjera sigurnosti obavljanja poziva, djelatnosti ili dužnosti u trajanju od pet godina.

Jednako kao i Tužilaštvo, optuženi presudu može pobijati žalbom pred Apelacionim sudom Brčko distrikta BiH, saopćilo je Tužilaštvo Brčko distrikta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.