open-navfaktor-logo
search
Udruženje poslodavaca FBiH
Smailbegović: Bespotrebno se podigla prašina, radnici na čekanju bi imali minimalnu plaću i doprinose
Izmjene i dopune Zakona o radu FBiH koje je sačinila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, kako bi se uskladio sa "antikorona zakonom" i prevazišle posljedice uzrokovane koronavoirusom, izazvale su negodovanje više sindikata u FBiH. Navode da su izmjene po volji poslodavaca, a diskriminirajuće za radnike.
22.04.2020. u 11:34
get url
text

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, stajališta je da izmjene idu u korist radnika, a ne poslodavaca i da uvođenje "instituta čekanja" predstavlja spas radnih mjesta.

- Puno se podiglo neke prašine oko Zakona o radu, ja mislim sasvim bespotrebno. Ja ne razumijem neke stvari. Vi imate "institut čekanja" i kaže se: "Ako nema posla, pošaljete radnika na čekanje". Ima pravo na plaću, ima pravo na doprinose. I opet im to ne valja. Zaista ne razumijem. Sjedi kod kuće, prima plaću, ima doprinose i opet ne valjaš. Onda ga pošalješ na biro, kažeš: "Misli ti, državo, o radniku, nemoj da mi mislimo" - komentira Smailbegović i dodaje:

- Dakle, po ovome radnik koji je na čekanju ima pravo na plaću jer, pazite, država je preuzela obavezu zakonom da isplati minimalnu plaću i doprinose po "antikorona zakonu" jer sve je ovo uvezano. I to se sindikatu ne sviđa, e pa onda ne znam šta!? Što se tiče stavke o radnom vremenu, poslodavac je taj koji se mora prilagođavati mjerama koje su na snazi. Logično je da odlučuje koliko će raditi, skraćeno radno vrijeme jer ako nema posla, šta treba?

Dodaje da su poslodavci pokušali dati par prijedloga da posljednja opcija bude otpuštanje radnika.

- A bez ovog zakona to će biti prva opcija. I znate šta će se desiti, sada imamo 30.000 nezaposlenih, imat ćemo idući mjesec 22. maja 70.000 nezaposlenih i tema završena. Privatnici će se jednostavno snaći. Nama ovaj zakon ne treba. Ovaj zakon treba radnicima, samo što naši sindikati to ne razumiju, neće da razumiju ili je stvar populizma? Ja sam u konfuziji cijelo jutro, ne mogu da shvatim - govori Smailbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.